Island betaler kæmpe erstatning


Island betaler kæmpe erstatning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den islandske stat skal betale næsten fire milliarder euro tilbage til bankkunder fra Storbritannien og Holland. Det bestemte landets parlament torsdag.

Islands parlament, Altinget, vedtog natten til torsdag en kontroversiel lov om tilbagebetaling af milliarder af kroner til Storbritannien og Holland, som kreditorer mistede, da den islandske banksektor kollapsede i 2008.

Med loven accepterer Island at tilbagebetale 3,8 mio. euro (cirka 28 milliarder kroner), der skal dække de tab, som 320.000 britiske og hollandske bankkunde mistede, da de islandske banker krakkede.

Loven, der blev vedtaget med 33 stemmer mod 30, krævede et flertal i Altinget for at blive vedtaget. Islands socialdemokratiske statsminister, Johanna Sigurdardottir, havde forinden sagt, at regeringen, bestående af en koalition mellem Socialdemokraterne og Venstrebevægelsen-De Grønne, ville træde tilbage, hvis loven ikke blev vedtaget.

Altinget vedtog i august en lov, som lagde op til en tilbagebetaling af de penge, som kreditorer have mistet på såkaldte "Icesave"-kontoer. Men Storbritannien og Holland vægrede sig ved at gå med til aftalen og satte en kæp i hjulpet for nye lån til Island fra IMF, Den Internationale Valutafond.

Erstatningsproblematikken i forhold til de engelske og hollandske bankkunder har i længere tid været en trussel mod Islands ambitioner om at blive en del af Den Europæiske Union.

Afstemningen i det islandske parlament nåede stormfulde højder, da et dokument fra det engelske advokatfirma Mishcon de Reya dukkede op i sidste øjeblik. Brevet rummede tilsyneladende oplysninger, der påvirkede Islands forhandlingsposition i forhold til britiske finansmyndigheder.

Island betaler kæmpe erstatning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce