Islændinge nægter at betale for bankkrak


Islændinge nægter at betale for bankkrak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hver fjerde vælger i Island kræver nu en folkeafstemning om, hvorvidt landet skal tilbagebetale gælden efter det store bankkollaps.

En fjerdedel af vælgerne i Island nægter at betale regningen for det store bankkollaps, der forrige år ramte den lille ønation.

De kræver derfor en folkeafstemning og har samtidig bedt præsident Olafur Ragnar Grimsson om at nedlægge veto mod den omstridte Icesave-aftale om kompensation til Storbritannien og Holland.

- Det er et rimeligt krav, at den økonomiske byrde, som lægges på nuværende og fremtidige generationer af islændinge i form af Icesave-betalinger til Holland og Storbritannien, bør blive genstand for en folkeafstemning, lyder opråbet, som indtil videre er underskrevet af 61.000 islændinge.

Det islandske parlament, Altinget, har godkendt den kontroversielle aftale om tilbagebetaling af milliarder af kroner til bankkunder i Storbritannien og Holland, som kreditorer mistede, da den islandske banksektor kollapsede i 2008.

Med loven accepterer Island at tilbagebetale 3,8 millioner euro (cirka 28 milliarder danske kroner), der skal dække de tab, som 320.000 britiske og hollandske bankkunder har lidt. Beløbet svarer til 40 procent af Islands bruttonationalprodukt.

Flertallet i Altinget var dog snævert, da 33 stemte for, mens 30 stemte imod. Et medlem af regeringen er siden gået af i protest mod aftalen.

Præsident Olafur Ragnar Grimsson har sagt, at han synes, at Icesave-aftalen er problematisk, og at han vil tænke sig nøje om, før han eventuelt underskriver den.

Ifølge den islandske grundlov skal aftalen sendes til folkeafstemning, hvis præsidenten forkaster den.

Islændinge nægter at betale for bankkrak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce