Anti-europæiske kræfter i Polen og Tjekkiet får vind i sejlene efter nej i Irland, vurderer ekspert. Begge lande mangler at ratificerer traktat, som kan falde.
De EU-skeptiske kræfter i Polen og Tjekkiet ulmer, efter at Irland har afvist Lissabon-traktaten.

I Polen mangler den anti-europæiske præsident, Lech Kaczynski, fortsat at underskrive ratifikationen af traktaten.

- I Polen er der store indenrigspolitiske emner på spil, så det afhænger af, om Kaczynski vil udnytte dette nej til styrke sig selv og rykke ved magtbalancen i landet, siger senioranalytiker ved European Policy Center i Bruxelles Rosa Balfour.

I Tjekkiet verserer en retssag om traktatens grundlovsstridighed fortsat. Sagen er rejst af et medlem af præsident Václav Klaus' parti.

- Partiet forsøger at blokere processen. Og Tjekkiet overtager EU-formandskabet i januar 2009. Spørgsmålet er, om man vil udnytte, at Tjekkiets position i EU kan være stærkere, hvis man ikke har ratificeret den. I så fald kan regeringen forsøge at forme processen og ændre de dele af EU, som tjekkerne ikke kan lide, vurderer Rosa Balfour.

Medmindre det lykkes EU at forebygge konsekvenserne af det irske nej i løbet af en uge, kan en krise ikke undgås, vurderer senioranalytikeren.

Mere om emnet

Se alle

Irland får egen tænkepause

Fogh: Irland må selv foreslå en løsning

Irland: ingen hurtige løsninger