Irans præstestyre er sendt til tælling


Irans præstestyre er sendt til tælling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sammenstødene mellem demonstranter og sikkerhedsstyrker handler om selve styreformen i Iran. Det er et spørgsmål om tid, før præstestyret falder, siger ekspert.

Demonstranterne i Iran vil ikke bare af med regeringen, de vil afskaffe den islamiske republik og ønsker en helt ny styreform. Det vurderer både lektor Shahamak Rezaei og ekstern lektor Fariba Parsa, begge fra Roskilde Universitet.

- Staten lyttede ikke til demonstranternes protester efter præsidentvalget, derfor voksede befolkningens frustration, og nu vil den ikke bare af med præsidenten, men med hele styreformen, siger Fariba Parsa.

I juni 2009 blev Mahmoud Ahmadinejad genvalgt som præsident i Iran. Ifølge oppositionen skyldtes det massivt valgsvindel.

Det er oppositionslederen Mirhossein Mousavis kritik af præstestyret, der er katalysator for demonstrationerne mod regimet, fortæller Shahamak Rezaei.

Mousavi var Irans femte og sidste premierminister fra 1981 til 1989, hvorefter premierministerposten blev afskaffet. Rezaei mener, at det er af afgørende betydning, at opgøret med præstestyret er sat i gang af en, der tidligere har repræsenteret det.

- Befolkningen er moden til et opgør, og når Mousavi stiller spørgsmål ved legitimiteten af styreformen og vil være bannerfører for at give magten til en anden gruppering, er det den gnist, der har manglet, og som giver menigmand mod til at gå på gaden, siger han.

Der er lang vej, før den folkelige modstand blive en folkelig regering, vurderer begge lektorer. Fariba Parsa er dog ikke i tvivl om, at gadekampene er signalet, der har sendt det iranske regime til tælling.

- Alle ved, at styret vil falde, det er bare et spørgsmål om tid. Med de seneste dages sammenstød er nedtællingen begyndt, understreger Parsa.
Fakta
- Alle ved, at styret vil falde, det er bare et spørgsmål om tid. Med de seneste dages sammenstød er nedtællingen begyndt.

Irans præstestyre er sendt til tælling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce