Iran vil acceptere uanmeldte atom-inspektionsbesøg


Iran vil acceptere uanmeldte atom-inspektionsbesøg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Melding om gennembrud ved atomforhandlinger i Genève kommer efter separat møde mellem USA og Iran.

Iran vil acceptere uanmeldte inspektionsbesøg på landets nukleare anlæg, rapporterer nyhedsbureauet AFP fra de igangværende atomforhandlinger i Genève.

Irans topforhandler siger, at uanmeldte inspektionsbesøg indgår i et udspil, som præstestyret kom med tirsdag. Der var dog onsdag modstridende meldinger om, hvor tydeligt Iran har sagt, at det vil acceptere uanmeldte besøg.

- Det er en del af vort seneste skridt, siger den iranske topforhandler Abbas Araqchi til det statslige iranske nyhedsbureau Irna.

Udtalelsen kommer som et svar på et spørgsmål om, hvorvidt hurtige, uanmeldte inspektionsbesøg, som er en del af en tillægsprotokol til traktaten om ikke-spredning af atomvåben, indgår i iranernes eget udspil.

Iran fremlagde tirsdag en ny plan i tre faser for at få bragt striden om landets atomprogram til en afslutning. Yderligere detaljer i planen er ikke offentliggjort.

Parterne er blevet enige om at mødes igen den 7. og 8. november i Genève for at fortsætte forhandlingerne.

USA og Iran holdt tirsdag aften et bilateralt møde ved siden af de officielle forhandlinger om Irans atomprogram i Genève.

Forhandlingerne mellem Iran og de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd samt Tyskland, der blev genoptaget onsdag morgen, skal afklare, hvorvidt verdenssamfundet kan få tillid til, at iranernes atomprogram ikke har til formål at udvikle atomvåben.

Straks ved forhandlingernes begyndelse tirsdag fremlagde Iran et nyt udspil, som øjeblikkeligt blev positivt modtaget.

- Det var meget nyttigt, sagde Michael Mann, som er talsmand for EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, ved mødets start.

Iran står ved forhandlingerne over for USA, Kina, Rusland, Storbritannien, Frankrig og Tyskland samt EU.

Iran og Storbritannien er blevet enige om, at begge lande skal udnævne en charge d'affaires inden for to uger, efter at deres viceudenrigsministre har ført direkte forhandlinger, skriver det officielle nyhedsbureau Irna.

- Aftalen er indgået ved et bilateralt møde i forbindelse med forhandlingerne i Genève, skriver Irna.

Iran vil acceptere uanmeldte atom-inspektionsbesøg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce