Iran stopper berigelse af uran


Iran stopper berigelse af uran

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

AFTALE: USA frygter, at Iran vil bruge uranen til at fremstille en atombombe

IRAN: Irans regering meddelte i går, at den har indstillet et kontroversielt program for berigelse af uran. Udspillet blev hilst velkommen af Det Internationale Atomenergi Agentur (IAEA), som betegnede det, som et skridt i den rigtige retning henimod at fjerne frygten for, at Iran søger at fremstille en atombombe.

- Vi vil leve op til vore løfter og i henhold til aftalen iværksætter vi suspenderingen i dag, sagde talsmanden for den iranske regering, Abdollah Ramazanzadeh, til journalister i den iranske hovedstad, Teheran.

Tidligere i denne måned indgik Iran aftalen om at standse berigelsen af uran med Tyskland, Storbritannien og Frankrig, der til gengæld vil forsyne Iran med brændsel til civile atomkraftværker.

Iran er under stort internationalt pres - ikke mindst fra USA - for at indstille berigelsen af uran, som kan bruges til atomvåben.

I Wien sagde lederen af IAEA, Mohamed ElBaradei, i går, at agenturet på torsdag burde kunne være i stand til at verificere, hvorvidt det iranske berigelsesprogram er blevet indstillet. Torsdag skal IAEA tage stilling til, hvilke næste skridt der skal tages i forbindelse med striden om, hvorvidt Iran forsøger at udvikle en atombombe.

- Forhåbentligt vil jeg senest torsdag kunne rapportere, at vi har verificeret suspenderingen, sagde IAEA-chefen til den britiske statsradio, BBC, samtidig med at han karakteriserede det iranske udspil som "et skridt i den rigtige retning".

Irans statslige medier offentliggjorde i går oplysningen om suspenderingen, men det stod ikke klart, om denne var påbegyndt eller endelig i kraft i går.

USA beskylder præstestyret i Teheran for at søge at udvikle atomvåben, og præsident George W. Bush, som i forvejen har placeret Iran på "ondskabens akse", har placeret sagen højt på sin internationale dagsorden.

Den islamiske republik fastholder, at den alene ønsker at berige uran på et lavt niveau for at kunne blive selvforsynende hvad angår brændstof til en række civile atomreaktorer, landet har planer om at bygge. (AFP)

Iran stopper berigelse af uran

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce