Irakerne skal stramme sig an

Mens demonstranter over hele verden protesterer mod en kommende krig, fortsætter USA med at udskibe tropper til Golfen. Her er det Suzanne Hoefler fra Long Island, New York, der tager afsked med sin mand, John, der skal om bord på USS Boxer.
Foto: Associated Press

Irakerne skal stramme sig an

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

INSPEKTION: FN er ved at miste tålmodigheden

IRAK: Chefen for FN's våbeninspektører, svenskeren Hans Blix, vil have et langt bedre samarbejde fra Iraks side i eftersøgningen af mulige irakiske masseødelæggelsesvåben.

I går sagde Blix i Cypern, hvortil han ankom undervejs til et besøg i Irak, at irakerne hidtil ikke har samarbejdet tilstrækkeligt, og han tilføjede, at han i Irak vil gøre det klart for de irakiske myndigheder, at det er alvorligt, hvis de ikke samarbejder med våbeninspektørerne.

- Der har været hurtig og fri adgang for inspektørerne overalt. Det er godt. Men når det gælder substans, har der ikke været tilstrækkeligt med samarbejde, sagde han.

Blix, der i dag rejser til Irak sammen med chefen for Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA), planlægger at konfrontere irakerne med angiveligt store huller i den 12.000 sider lange våbenrapport, som Irak afleverede til FN i begyndelsen af december.

Besøget i Irak kommer kort før, at Blix skal præsentere en statusrapport om våbeninspektørernes arbejde for FN's Sikkerhedsråd den 27. januar.

Saddam bliver

I øvrigt afviste Irak i går forlydender om, at Iraks leder, Saddam Hussein, måske vil gå i eksil for at undgå en krig med USA. Forlydenderne er et udtryk for "dumhed", sagde Saddam Husseins fætter Ali Hassan al-Majid under et besøg i Syriens hovedstad, Damaskus.

- Disse (rygter, red.) er dumheder og en måde at føre psykologisk krig på, sagde Majid, der er medlem af Iraks indflydelsesrige Revolutionsråd. Hans udtalelser blev gengivet af den arabiske tv-station Al Jazeera.

Den irakiske ledelse har pure afvist vedvarende rapporter om hemmelige forhandlinger, hvis mål er at få Saddam Hussein til at drage i eksil i et andet land og dermed forhindre et amerikansk militært angreb på Irak.

Arabiske diplomater skal tidligere på ugen have sagt, at Tyrkiet sammen med flere arabiske lande arbejder med planer om at overtale Saddam Hussein til at gå i eksil for at afværge en krig.

Majid var i Syrien til politiske konsultationer. Syrien arbejder sammen med blandt andet Egypten for at finde et kompromis på krisen om Iraks påståede masseødelæggelsesvåben. Et kompromis, der kan accepteres af både den amerikanske og irakiske ledelse.

Irakerne skal stramme sig an

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce