Irakere ønsker strengere straf til fangevogter


Irakere ønsker strengere straf til fangevogter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SKYLDIG: Charles Graner er blevet idømt 10 års fængsel for mishandling af fanger i Abu Ghraib-fængslet i Irak

USA:Den amerikanske soldat Charles Graner blev i weekenden idømt 10 års fængsel, efter at en militærdomstol havde kendt ham skyldig i at have slået indsatte i Iraks Abu Ghraib-fængsel og skyldig i at have mishandlet dem seksuelt.

Det var fem år mindre end strafferammen, og i går kritiserede mange irakere dommen. Den skulle have været strengere, lød det på gaden i Bagdad, den irakiske hovedstad.

- Det er for lidt. Det er ikke retfærdighed, sagde den forretningshandlende Ali Ahmed.

- Selv dødsstraf er ikke nok. Men siden det er forbudt at torturere ham på den måde, han torturerede fanger, så ville jeg kunne acceptere en dødsstraf, tilføjede han.

Nogle irakere sagde, at medlemmer af den styrtede Saddam Husseins regime, der begik frygtelig mishandling i Abu Ghraib inden den amerikanske invasion i marts 2003, også burde straffes.

- Mishandlingen i Abu Ghraib var langt værre under Saddam Hussein. Jeg bebrejder ikke en udenlandsk hær, at den ender med at mishandle irakere, for hæren er ligeglad med os. Men det sårer mig at vide, at irakere mishandlede irakere med den mest forfærdelige tortur, og det er ikke dem, der er blevet retsforfulgt, sagde den 33-årige Salih al-Jubouri, der er arbejdsløs.

Graner, der er 36 år, er den formodede anfører for de berygtede mishandlinger i det amerikansk drevne irakiske fængsel. Bl.a. blev fanger tvunget til at onanere, ligesom de nøgne fanger blev stablet ovenpå hinanden.

Dommen faldt lørdag aften efter en ugelang proces ved militærdomstolen ved den amerikanske militærbase Fort Hood i Texas.

Da han blev ført ud af domstolen, svarede han "nej", da journalister spurgte, om han fortrød.

Nød det ikke

Inden dommen blev afsagt, sagde han imidlertid til de 10 mænd i militærjuryen, at der var begået mange forkerte ting i Abu Ghraib.

- Jeg gjorde, hvad jeg gjorde. Meget af det var forkert, meget af det var kriminelt. Jeg nød det ikke, sagde han og tilføjede, at han havde klaget til sine overordnede over fangebehandlingen.

Graner sagde videre, at han havde fået at vide, at det var militært efterretningsfolk, der bestemte i fængslet, og at han skulle følge deres ordrer.

Ifølge Graner mente han, da han var i fængslet, at disse ordrer var lovlige, men nu har han ændret mening.

Det var Graner, der tog mange af de fotos, der siden gik verden rundt.

I øvrigt forsøgte Graners mor Irma at få domstolen til at se med milde øjne på fangevogterens gerninger. Hun beskrev ham med en stemme, der rystede af følelser, som en blid, omsorgsfuld mand, der elskede sine børn og respekterede sine forældre.

Men anklageren beskrev Graner som en depraveret bølle, der slog og ydmygede indsatte for sin fornøjelses skyld.

Irakere ønsker strengere straf til fangevogter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce