Irak vil give FN en chance

Iraks præsident Saddam Hussein sagde i går på tv, at våbeninspektørerne får en reel cahnce for at udføre deres arbejde.
Foto: Scanpix/Nordfoto

Irak vil give FN en chance

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TERROR: Inspektørerne skal modbevise USA's anklager om skjulte våben

IRAK: Iraks præsident, Saddam Hussein, sagde i går, at han er indstillet på at give FN's våbeninspektører en "chance" for at modbevise USA's anklager om, at Irak producerer masseødelæggelsesvåben.

Samtidig hævdede Det Hvide Hus at have "solidt grundlag" for at sige, at styret i Bagdad råder over de forbudte våbenprogrammer.

Saddam Husseins første udtalelse om inspektionerne, siden de blev genoptaget i sidste uge, faldt sammen med en bølge af trodsige udtalelser fra irakiske embedsmænd og øget amerikansk pres på våbeninspektørerne for at de skal finde de masseødelæggelsesvåben, som USA er sikker på, at Irak råder over.

Inspektionerne var indstillet i går og i dag på grund af de muslimske Eidal-Fitr-helligdage, men al opmærksomhed er rettet mod søndag, der er sidste frist for Irak til at fremlægge en redegørelse over de biologiske, kemiske og atomare våben, landet måtte råde over.

Irak fastholder, at da det ikke råder over sådanne våbenprogrammer, vil det blot fremlægge en optegnelse over "dobbelt anvendelsesteknologi". Dette udtryk anvendes om teknologi og udstyr, som kan anvendes både til civile og militære formål. Udtrykket er flertydigt, da det dækker software, hardware og teknologier samt alle produkter, der kan anvendes til både ikke-eksplosive formål og til på enhver måde at fremme fabrikation af nukleare våben, kemiske våben eller masseødelæggelsesvåben.

I udtalelser viderebragt af irakisk fjernsyn siger Saddam Hussein:

- Nogle vil hævde, at vi ikke gav dem (våbeninspektørerne, red.) en reel chance for at modbevise de amerikanske påstande om, at Irak fremstillede masseødelæggelsesvåben i den periode, inspektørerne ikke var her.

- Af den grund vil vi give dem en sådan chance, hvorefter, hvis de svagelige forbliver svage og de feje forbliver kujoner, vil indtage det standpunkt, der er passende for vort folk, vore principper og vor mission, fortsatte den irakiske præsident.

Det Hvide Hus svarede i går igen med at understrege, at præsident George W. Bush har solidt grundlag for at hævde, at Irak har masseødelæggelsesvåben til trods for, at FN's våbeninspektører hidtil ikke har kunnet finde sådanne.

Irak vil give FN en chance

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce