Irak stemmer til provinsvalget


Irak stemmer til provinsvalget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Op til lørdagens provinsvalg i Irak har der været en byge af blodige angreb.

Lørdag stemmer irakerne til provinsvalg.

Det er det første valg i landet, siden de amerikanske tropper forlod Irak tilbage i 2011. Ligesom det er det første valg siden 2003, hvor irakerne selv står for sikkerheden.

45-årige Salah Hussein er en af de mange irakerne, der for første gang i mange år går til stemmeurnen. Hun håber, at valget kan blive en ny epoke i landet mod mere fred.

- I dag står i forandringens tegn, siger hun til nyhedsbureau AFP, efter at have sat sit kryds.

Dog har der været massiv uro op til valget, særligt i områder hvor shiamuslimer dominerer.

Flere korrespondenter i landet fortæller, at valget er en form for test af irakernes politiske stabilitet, 10 år efter, at Saddam Hussein blev væltet af posten som landets præsident.

Senest mandag kunne medier rapportere om en voldsom serie af bilbomber i landet, hvor mindst 37 blev dræbt og 273 såret.

Krydret med de mange andre voldsepisoder i landet er troværdigheden omkring provinsvalget blevet undergravet.

14 kandidater, der skulle opstille ved valget for at være med til at præge Iraks udvikling, er blevet dræbt. Dertil kommer, at kun 12 af landets 18 provinser deltager i regionalvalget.

Ingen grupper har endnu taget skylden for mandagens bombeanslag, men iagttagere siger, at al-Qaedas bevægelse i Irak, der kalder sig "Iraks Islamiske Stat", kan stå bag angrebene.

Det kan også være andre lokale sunnimuslimske grupper, der kæmper mod den overvejende shiamuslimske regering i Bagdad under ledelse af premierminister Nuri al-Maliki.

Malikis politiske styrke i forhold til de rivaliserende shiamuslimer og sunnimuslimer vil blive testet før og under valget, der efterfølges af et parlamentsvalg i 2014.

10 år efter den amerikansk-ledede invasion vinder al-Qaeda terræn i Irak - navnligt i det vestlige ørkenområde, der ligger tæt på Syriens grænse.

Omkring 14 millioner irakere er berettigede til at stemme på mere end 8000 opstillede kandidater, der kæmper for de 378 pladser i provinsrådet.

Irak stemmer til provinsvalget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce