Irak forbereder retsopgør med Blackwater


Irak forbereder retsopgør med Blackwater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Iraks regering er begyndt at gøre forberedelser til et opgør med sikkerhedsfirmaet Blackwater, efter at domstol i USA har afvist anklager mod sikkerhedsvagter.

Irak er begyndt at tage skridt til "at få retsforfulgt" sikkerhedsfirmaet Blackwater, efter at en føderal domstol i USA har afvist alle anklager mod vagter fra firmaet, som udførte opgaver for den amerikanske hær i blandt andet Bagdad. Vagterne beskyldes for at stå bag drabet på 17 civile i 2007 i den irakiske hovedstad.

En irakisk regeringstalsmand, Ali al-Dabbagh, siger i en erklæring, at "den irakiske regering er begyndt at gøre de nødvendige forberedelser for at få Blackwater retsforfulgt for drabet på 17 irakiske statsborgere." Der blev ikke oplyst yderligere detaljer.

Tidligere havde regeringen i Bagdad "beklaget" den amerikanske domstols afgørelse om at opgive anklagerne mod fem Blackwater-sikkerhedsvagter.

Sikkerhedsvagterne beskyldes af Irak for at have skudt og dræbt de ubevæbnede civile irakere i et uprovokeret angreb midt i Bagdad. 18 andre blevet såret.

Dommeren i sagen irettesatte torsdag den statslige anklager, fordi en del af bevismaterialet mod Blackwater-vagterne til dels byggede på udsagn, der var afgivet under immunitet i forbindelse med en undersøgelse, som USA's udenrigsministerium foretog.

Sikkerhedsvagterne havde ifølge retten følt sig "tvunget" til at bidrage med brugbare beviser i forbindelse med en undersøgelse, som Justitsministeriet var ansvarlig for. Amerikansk lov tillader ikke, at statsanklageren bruger udsagn, der er afgivet under trusler om, at sigtede kan miste sit job.

Blackwater har siden ændret navn til Xe Corporation.

ritzau/AFP

Irak forbereder retsopgør med Blackwater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce