International styrke i Sudan tager form


International styrke i Sudan tager form

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HJÆLP:En række vest- lige lande viser tegn på at ville sende soldater til Sudan, der er skueplads for en humanitær katastrofe
SUDAN:En række vestlige lande er begyndt at vise velvilje over for at sende soldater til Sudan, hvor Darfur-provinsen er skueplads for hvad FN kalder den "værste humanitære katastrofe" i verden i øjeblikket.

Mens Canada allerede har sendt de første soldater til det borgerkrigshærgede afrikanske land, overvejer Storbri-tannien og Australien at gøre det samme.

Australien meddelte i går, at man overvejer en anmodning fra FN om at sende soldater til Darfur-provinsen, hvor 10.000 mennesker er blevet dræbt og mere end en million siden 2003 er blevet drevet på flugt, som følge af etniske sammenstød.

Den australske forsvarsminister, Robert Hill, sagde, at FN har forhørt sig om muligheden for, at Australien kan bidrage til den FN-styrke, der efter planen skal være på plads i Sudan inden udgangen af året.

- Vi overvejer, hvorvidt vi skal bidrage. Den vil i givet fald blive relativt beskeden og vi har ikke taget nogen endelig beslutning, sagde den australske forsvarsminister.

Anderledes imødekommende toner kom der fredag fra Storbritanniens hærstabs-chef, general Michael Jack-son, da han blev interviewet til den britiske statsradio BBCs nyhedsprogram News 24.

- Hvis der er behov for det, vil vi kunne tage til Sudan. Jeg formoder, at vi kan sammensætte en brigade endog meget hurtigt, sagde general Jackson.

Adspurgt om, hvor mange soldater dette i givet fald vil dreje sig om, svarede han "fem tusinde".

Forhastet

Den britiske premierminister, Tony Blair, sagde fredag, at presserapporter om, at han har bedt sin regering om at lægge planer om en mulig britisk militærintervention i Sudan, var "forhastede".

Torsdag citerede den britiske avis The Guardian ellers en embedsmand for at sige, at "premierministeren har bedt os om at kigge på alle muligheder, som vil kunne redde liv, og ikke udelukke de militære tjenester".

Canadisk presse meddelte fredag, at Canada allerede tidligere på måneden begyndte at indsætte soldater i Sudan i forbindelse med en ny, canadisk militæroperation, der har fået navnet SAFARI. To canadiske soldater er sendt til landet som fortrop for den canadiske styrke, der skal støtte UNMISUD, FN-missionen i Sudan.

De canadiske soldater befinder sig i Sudan som medlemmer af FN's hurtige udrykningsstyrke, SHIRBRIG, der blandt dets bidragydere også tæller Danmark.

EU: Stop militserne

EU's udenrigspolitiske koordinator, Javier Solana, opfordrede sent fredag Sudan til at afvæbne arabiske militser i landet og anholde de milits-ledere, der står bag de menneskeretsovergreb, som USA's kongres kalder "folkedrab".

Under et møde i Bruxelles sent fredag lod Solana den sudanske udenrigsminister, Mustafa Osman Ismail, vide, at regeringen i Khartoum må gribe ind omgående for at afvæbne Janjaweed-militserne, der har drevet store befolkningsgrupper i Darfur-provinsen ud i ørkenen.

Solana opfordrede Sudans regering til at anholde ledere af Janjaweed, "som et første skridt til at opløse militserne, der står bag de fleste af menneskeretsovertrædelserne", sagde Solanas talskvinde i går. (ritzau)

International styrke i Sudan tager form

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce