Sent søndag indrømmede Indonesien, at regeringen i et halvt år har dækket over udbrud af fugleinfluenza, og næsten samtidig bekræftede Thailand, at en seksårig dreng er død af sygdommen. Senere oplyste den thailandske sundhedsminister, at yderligere to personer er smittet, at flere mistænkes for at have sygdommen, og at kriseområdet er udvidet fra to til 10 provinser.

Den indonesiske regering har i månedsvis afvist kendskab til sygdommen, men ifølge generaldirektør Sofjan Sudfaradjat for det nationale center for udvikling af dyrelandbrug blev det første tilfælde af fugleinfluenza allerede opdaget 29. august 2003.

Sudfaradjat sagde til avisen The Jakarta Post, at sygdommen fra september til novembeder allerede var udbredt, men at regeringen hemmeligholdt oplysningerne på grund af tvivl om, hvorvidt det drejede sig om virusset H5NA, der er farligt for mennesker. Det blev først bekræftet i torsdags.

En veterinærforsker fra Landbrugsinstituttet i Bogor gav i stedet skylden på fjerkræindustrien, hvis lobbyister har forhindret regeringen i at indvie offentligheden i sygdommen.

dpa