Indien klar til krig

Indiske Sikh-soldater vinker farvel tilderes familier, lige før troppetransporttoget sætter kurs mod Kasmir. Den indiske premierminister talte i går om et "afgørende slag", og omkring en milion mand er mobiliseret i området.
Foto: Reuters

Indien klar til krig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OPTRAPNING: Den indiske premierminister mener, at tiden er inde til den afgørende kamp

INDIEN/PAKISTAN: Mindst 20 personer har mistet livet under de seneste dages stadig voldsommere sammenstød mellem indiske og pakistanske styrker i delstaten Kashmir, oplyser pakistanske kilder.

Samtidig optrappede den indiske premierminister, Atal Behari Vajpayee, konflikten ved at erklære, at "tiden er inde til den afgørende kamp" om Kashmir, og at målet er sejr for Indien. Den pakistanske side opfordrer til forhandlinger og lover at bekæmpe terroraktioner.

- Lad os arbejde for sejr. Vær parat til at bringe ofre. Men vort mål skal være sejr, for nu er tiden til den afgørende kamp inde. Vi har vor egen krig at udkæmpe, vi er parat til det, vi er forberedt på det, sagde Vajpayee i Kupwara i den nordlige del af Kashmir, hvor han forsøgte at afstive soldaternes moral.

Ydermere meddelte den indiske flåde, at den har sendt fem krigsskibe til Det Arabiske Hav i nærheden af Pakistans kyst.

Omkring en million mand er mobiliseret i området, og spændingen i området er taget dramatisk til i de seneste par uger. De seneste sammenstød mellem de to lande, der begge råder over atomvåben, begyndte i fredags, da Indien beskyldte islamiske oprørere fra Pakistan for at stå bag et attentat nær Jammu i Kashmir.

35 personer, de fleste kvinder og børn, der var pårørende til soldater, blev dræbt.

Den pakistanske regering afviser, at den yder væbnet støtte til oprørerne i Kashmir, og præsident Pervez Musharraf opfordrede kort efter Vajpayees tale til forhandlinger og en fredelig løsning af konflikten om Kashmir. Samtidig erklærede ledelsen i Islamabad, at den vil fortsætte dens kamp for at stoppe terrorister i landet.

Pervez Musharraf sagde efter et møde i landets sikkerhedsråd, at ingen organisation i Pakistan vil få lov til at udnytte konflikten om Kashmir til at udføre terrorhandlinger.

Præsidenten erklærede dog, at Pakistan fortsat vil yde "moralsk, politisk og diplomatisk støtte" til Jammu-Kashmirernes legitime kamp for at selvbestemmelse.

Det pakistanske udenrigsministerium lovede dog, at Pakistan er rede til en konflikt og vil anvende "sin fulde styrke", hvis landet angribes af Indien.

- Den indiske ledelse burde afstå fra en så utvetydig opfordring til krig og i stedet løse sine interne problemer. Desuden burde Indien arbejde på at finde fredelige løsninger på landets konflikter med dets naboer, sagde en talsmand fra udenrigsministeriet. Han føjede til, at Pakistan har evnen til at forsvare sig selv mod et eventuelt angreb fra Indien og vil i givet fald anvende "fuld styrke".

Konflikten mellem de to asiatiske atommagter har skabt international bekymring. Såvel den britiske og den amerikanske regering opfordrede de to lande til at udvise tilbageholdenhed og afstå fra at skærpe konflikten yderligere. Den britiske udenrigsminister, Jack Straw, rejser i næste uge til Indien og Pakistan for at mægle i konflikten og den amerikanske viceudenrigsminister, Richard Armitage, ventes til regionen i begyndelsen af juni.

Indien klar til krig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce