Ikke noget bøsseri i Rusland


Ikke noget bøsseri i Rusland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

UD AF SKABET: Ikke nok med at Ruslands første bøsse-bryllup blev underkendt og præsten fyret. Nu har man også revet kirken ned

RUSLAND: Da Denis Gogoljev og Mikhail Morosov i begyndelsen af september blev gift ved en russisk-ortodoks kirkelig vielse i Nizjnij Novgorod ved Volgafloden godt 400 kilometer øst for Moskva, resulterede det i et ramaskrig i den russiske offentlighed.

Ikke nok med at det første russiske bøsse-ægteskab straks blev underkendt af myndighederne, og præsten suspenderet af kirken - nu har man sågar revet den kirke ned, hvor ceremonien fandt sted.

Hvor homoseksualitet i Sovjet-tiden kunne straffes med op til fem års fængsel, har det siden 1993 været en lovlig, omend ildeset, seksuel orientering, såfremt det sker mellem samtykkende voksne.

Men bøsser og lesbiske kan stadig ikke gifte sig, hverken borgerligt eller kirkeligt, adoptere børn, endsige få forældreretten over egne børn. Og den russisk-ortodokse kirke betragter stadig homoseksualitet som en synd. Kirken agiterer for at forbyde homoseksuelle muligheden for at beklæde job som lærer eller pædagog, ligesom den mener, højere positioner i hæren og fængselsvæsenet ikke bør kunne besættes af en homoseksuel.

Et publicity-stunt

Når Denis på 27 år og Mikhail på 23 år formåede - ved hjælp af lidt finansiel smørelse - at overtale den russisk-ortodokse præst, fader Vladimir, til at vie dem, var det dog ikke kun for at advokere homoseksuelles sag i det homofobiske Rusland.

Det var også et publicity-stunt for egen vinding, mener Edvard Misjin, der er redaktør på det moskovitiske homomagasin Queer:

- Jeg tror, deres fremmeste formål var at få omtale og score point, så Denis har større chance for at blive valgt ind i Dumaen her til december.Ç

Nizjnij Novgorods nuværende borgmester, Vadim Bulavinov, er ikke synderlig populær blandt de homoseksuelle i byen. Han har tidligere sammen med lederen af de Folkedeputeredes fraktion i den russiske Statsduma, Gennadij Rajkov, agiteret for, at man igen skal straffe homoseksualitet med op til fem års fængsel.

Og det har aktiveret byens bøssemiljø, mener Misjin.

Kirkelig overreaktion

Den russiske befolkning har i Misjins øjne generelt et negativt syn på bøsser og lesbiske. I Jekaterinburg ved Ural-bjergene lukkede myndighederne en bøssebar, fordi den angiveligt lå for tæt på et sted, hvor der tidligere havde været en kirke, fortæller han. Og da Misjin sammen med en række - heteroseksuelle - folk fra musikbranchen sidste år forsøgte at arrangere en musikparade i Moskva i stil med Love Parade i Berlin, forbød Moskvas borgmester, Jurij Lusjkov, arrangementet, da han fandt ud af, der var bøsser blandt arrangørerne.

Ifølge Asja Novikova fra Helsinki Komiteens Moskva-afdeling, er problemet dog ikke så meget myndighedernes holdning over for homoseksuelle:

- Problemet er snarere, at man overhovedet ikke diskuterer homoseksualitet. Det er som om, man ønsker at lade som om, der overhovedet ikke findes sådan nogen her.

Novikova tilføjer: - Der er ret få oplysninger om diskrimination af homoseksuelle, først og fremmest fordi de ikke ønsker at meddele myndighederne den slags. De ønsker ikke, at samfundet skal kende deres sande identitet.

Ikke noget bøsseri i Rusland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce