Hvalvenner og fangere harpunerer holdninger


Hvalvenner og fangere harpunerer holdninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FASTLÅST: Dyrevenner har siden 1994 haft held til at blokere for genoptagelse af hvalfangst
ITALIEN: Skænderiet om, hvorvidt hvaler er en næringsrig fødevareressource, der skal udnyttes, genoptages i morgen i Den Internationale Hvalfangstkommission (IWC), som holder en uges årsmøde i den italienske ferieby Sorrento. Kommissionen er den internationale organisation, som forvalter hvalfangst.

Den danske hvalfangstkommissær, Henrik Fischer, har som formand for kommissionen fremlagt forslag, der kan bane vej for at genoptage en begrænset kommerciel fangst efter den pause, som kommissionen besluttede i 1982 for at få bedre overblik over bestandene, hvoraf nogle var truede.

Landene i kommissionen tygger nu på forslaget, mens dyreværnsorganisationer står klar til at fordømme de politikere, som vil øge hvalfangst. Debatten har stået på i årevis, og det er slet ikke på dagsordenen at stemme om ophævelse denne gang. Der vil gå endnu mindst et år, oplyser den fungerende danske hvalfangstkommissær ved mødet, Ole Samsing. Han afløser Henrik Fischer, som blev syg en uge inden mødet.

Fischers sygdom har ført til, at den i forvejen handlingslammede hvalfangstkommission indleder mødet uden hverken formand eller næstformand. Den spanske næstformand, Carlos Dominguez Diaz, mistede sin post for en måned siden, efter at Spanien fik ny regering.

Det går langsomt

De to fløje i hvalkampen har stået stejlt over for hinanden i årevis uden at kunne træffe afgørende beslutninger. Til gengæld har der været en rigdom af fordømmende resolutioner og vrede udvandringer fra møder.

I 1994 vedtog kommissionen en ny forvaltningsprocedure, men har siden ikke kunnet blive enig om, hvordan den konkret skal gennemføres. Det bevæger sig meget langsomt, uden at nogen kan se hvorhen, mener den vikarierende kommissær, Ole Samsing.

Sekretær Rune Frøvik fra den fangstvenlige organisation High North Alliance, der blandt andet har grønlandske, færøske og norske medlemmer, mener heller ikke, der er udsigt til nogen afgørende beslutninger. Det kræver to tredjedeles flertal for eksempel af indføre fredede områder i Stillehavet og Atlanterhavet.

Truet eller ej

Diskussionen om hvaler bliver ofte forplumret af, at store udrydningstruede arter som blåhvalen bliver blandet sammen med mindre arter, som der er rigeligt af. Norge fanger fortsat den mellemstore vågehval, som findes i stort antal i Nordøstatlanten. Norge er ikke forpligtet af stoppet for kommerciel hvalfangst, fordi landet tog et juridisk forbehold. Videnskabelig fangst er heller ikke omfattet af stoppet. Det benytter Japan og Island sig af og bliver meget kritiseret for det.

De grønlandske hvalkvoter, der er oprettet som en særlig kvote for oprindelige folk, er femårige og ikke på dagsordenen ved dette årsmøde. Derimod risikerer Grønland igen kritik af sin hvalfangst, da en fredet pukkelhval for nylig er fundet ramt af skud og senere død ved Nanortalik.

Hvalvenner og fangere harpunerer holdninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce