Atomvåben

USA-korrespondent Michael Bjerre stiller og svarer på fem centrale spørgsmål om Nordkoreas diktator Kim Jong-un, som hele verdens øjne hviler på.

Nordkorea: For mange i Vesten er Nordkoreas 33-årige­ diktator Kim Jong-un et mysterium, en tikkende bombe, en galning. Men hvad vil han opnå, og hvorfor bliver han ved med at true USA?

Præsident Donald Trump er blevet kritiseret for at eskalere situationen med stærke advarsler om en militær aktion mod Nordkorea. Først tirsdag ved at true Nordkorea med "bål og brand som verden aldrig før har set", onsdag ved at pointere, at han har fået "renoveret og moderniseret USAs arsenal af atomvåben" og fredag ved at fastslå, at "militære løsninger nu er fuldt ud på plads, låst og lastet, hvis Nordkorea handler uklogt".

Det sidste handler ikke mindst om, at Nordkorea efter Trumps første advarsel har svaret igen med en trussel om at affyre fire missiler nær øen Guam i Stillehavet.

1. Hvorfor truer Kim Jong-un lige præcis Guam?

Her har USA en af sine vigtigste militærbaser. Nordkorea ser den store amerikanske base­ på Guam, der har været amerikansk territorium siden 1898, som en provokation.

Amerikanske bombefly udstationeret på Guam "kommer ofte i luften over Sydkorea og udfører eksplicit øvelser til en aktuel krig," lød det for nylig i en erklæring fra Nordkoreas hovedstad, Pyongyang, hvori man også omtalte Guam som "USAs forpost og udgangspunkt for invasion".

"Skal USA være den eneste med mulighed for at udføre, hvad det kalder for en forebyggende krig", spurgte Nordkorea.

2. Men hvorfor har Nordkorea så ikke truet Guam tidligere?

Det har nordkoreanerne også gjort masser af gange. Hver gang, der er våbenraslen, trækker de Guam frem. For et år siden truede Nordkorea også med at affyre missiler ved Guam, men det skete ikke.

3. Er det hele så ikke bare ny teatertorden?

Måske. De færreste eksperter tror, at Kim Jong-un tør gøre alvor af sin nye trussel. Men der er skabt tvivl. Trumps skarpe trusler har skabt en ny situation. Ligesom den amerikanske præsident er Kim Jong-un ikke en mand, der vil tabe ansigt. Og han har før trodset USA og fortsat test af nukleare våben og missiler. Ligesom han har udvist stor grad af kynisme. Han menes at stå bag henrettelse af 140 højtstående embedsmænd, herunder sin onkel, samt at stå bag forgiftning af sin halvbror.

4. Hvad kan primært holde Kim Jong-un tilbage?

Ikke mindst at Kina, som trods FN-sank­tioner har stor samhandel med Nordkorea og er vital for landets økonomiske overlevelse, fredag gjorde det klart, at hvis Nordkorea som "den første affyrer missiler, der truer amerikansk jord, hvorefter USA gør gengæld", vil Kina forholde sig "neutral". Men hvis USA angriber først, vil Kina til gengæld "intervenere".

5. Hvad gør alligevel situationen usikker?

At Kim Jong-un nægter at droppe sit atomvåbenprogram, hvilket er USAs primære krav og mål.

Diktatoren har opbygningen af et atom­arsenal som sin topprioritet, da han ser det som vejen til at sikre Nordkoreas sikkerhed og at udvikle landets økonomi.

De tre af Nord­koreas fire nukleare test er foretaget under hans fem og et halvt år ved magten, og der er tegn på, at han forbereder endnu en. Nord­korea har foretaget 80 missiltest under Kim Jong-un - over dobbelt så mange som under hans far og farfar tilsammen. 

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Ekspert: Både USA og Nordkorea har en kattelem væk fra krig

Ekspert: Både USA og Nordkorea har en kattelem væk fra krig

1
Nordkoreas hær briefer Kim Jong-un om angrebsplan mod Guam

Nordkoreas hær briefer Kim Jong-un om angrebsplan mod Guam

Trump er klar til at handle på alle trusler fra Nordkorea