Høyre og Fremskrittspartiet danner regering i Norge

Partilederne Siv Jensen og Erna Solberg præsenterede Norges nye regering ved et pressemøde i Oslo mandag aften.
Foto: Vegard Grott/AP/POLFOTO

Høyre og Fremskrittspartiet danner regering i Norge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det politiske grundlag blev enstemmigt godkendt af partirepræsentanterne, oplyser Fremskrittspartiets leder.

Høyre og Fremskrittspartiet (FRP) nået til enighed om et regeringsgrundlag i Norge, som partilederne Erna Solberg og Siv Jensen præsenterede ved et pressemøde i Oslo mandag aften.

- Grundlaget for en ny regering er klart, siger Høyre-lederen Solberg, som bliver statsminister i den nye regering, og tilføjer:

- Nu har vi tre uger sagt, at ingenting er klart, før alt er klart, så nu meddeler jeg så, at næsten alt er klart - i hvert fald det politiske grundlag for en ny regering, der udgøres af Høyre og FRP.

Der er blevet banet vej for den blå regering ved en langvarig sonderingsfase og intense regeringsforhandlinger.

- Vi er enige om de politiske sager, der skal være grundlaget for samarbejdet i den nye regering.

- Vi er optaget af, at vi som mindretalsregering skal have et godt og afklaret forhold i Stortinget, og at skal følge op med praktisk politik, siger den kommende norske statsminister.

Siv Jensen kalder det en historisk dag, og hun lover, at gøre Norge til et bedre land for alle nordmænd.

- Regeringsgrundlaget viser, at vi holder vores ord, og at vi tager vores grundsjæl med ind i regeringen. Vi har selvsagt ikke fået alle vores mærkesager igennem, men vi har fået meget igennem, som trækker i den rigtige retning, siger Siv Jensen, der vil "modernisere hele Norge."

De to partiers platform har otte vigtige satsningsområder, hvor overskrifterne blandt andet er forbedret konkurrenceevne, en mere enkel hverdag for borgerne, bedre uddannelser og bedre skoler, tryghed i hverdagen og øget beredskab samt stærkere sociale sikkerhedsnet.

Miljø og klima er ikke blandt de vigtigste indsatsområder, men omtales i et eget kapitel i regeringsaftalen.

- En god skole er vigtig for at nå vigtige mål. Ikke mindst sikrer det mere social mobilitet og kan udvikle talent. Vi skal være smartest, ikke billigst, siger Solberg, som efterlyser "drømmelærere" i de norske klasseværelser.

- Vi skal styrke de højere uddannelser og fagmiljøerne, Vi skal have en strategi for at få norske universiteter i verdensklasse, og vi må øge satsningen på forskning - også i erhvervslivet, understreger hun.

Høyre og Fremskrittspartiet danner regering i Norge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce