Høring om fangemishandling indledt


Høring om fangemishandling indledt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Amerikansk soldat fra Abu Ghraib-skandalen i Irak forsvarer sig med, at hun blev beordret til overgreb på irakiske fanger
USA:En høring blev i går indledt i sagen om Lynndie England. Hun er den kvindelige amerikanske soldat, som på et af de berygtede fotos fra Abu Ghraib-fængslet trækker rundt med en nøgen irakisk mand.

Høringen i Fort Bragg, North Carolina, ventes at vare adskillige dage, og en række vidner vil blive indkaldt for at fastslå, om den 21-årige menig England skal stilles for en militærdomstol.

Hun er blandt de ni amerikanere, som risikerer retsforfølgelse for mishandling af fanger i fængslet nær Bagdad. Overgrebene blev kendt tidligere i år, da fotos af de ofte seksuelt betonede grusomheder kom til offentlighedens kendskab.

Afsløringen førte til yderligere kritik af præsident George W. Bushs Irak-politik, og Lynndie England er blevet udnævnt til symbol på den amerikanske leders fejlslagne indsats.

Ikke mindst i den arabiske verden, som Bush angivelig forsøgte at vise vejen til demokrati og respekt for menneskerettighederne med sit indgreb, vakte nyheden om mishandlingen stor vrede.

Hvis høringen fører til en retssag, risikerer Lynndie England op til 38 års fængsel.

England har forsvaret sig med, at hun blot fulgte ordrer, da hun deltog i overgrebene. Hun har også sagt til amerikansk tv, at selv om hun ses smilende på flere billeder, brød hun sig i virkeligheden ikke om at blive fotograferet.

Hendes advokat har fast-slået, at Lynndie England og de andre implicerede havde fået besked af overordnede om at blødgøre de irakiske fanger. Pentagon afviser, at der skulle være udsendt en sådan opfordring.

Advokaten påpeger også, at de amerikanske fangevogtere ikke var tilstrækkeligt uddannet til opgaven. England arbejdede inden krigen på et fjerkræslagteri og blev efter et kortere instruktionsforløb sendt til Irak.

Lynndie England var iført kamouflageuniform, sort baret og sorte støvler ved gårsdagens høring, og hun var synligt gravid. Faderen til barnet er Charles Graner, en anden af de involverede i mishandlingen i Abu Ghraib. (ritzau)

Høring om fangemishandling indledt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce