Højspændt valgdrama i Venezuela går i gang


Højspændt valgdrama i Venezuela går i gang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stemningen er fjendtlig mellem Venezuelas regering og opposition ved søndagens valg i afdøde Chavez' skygge.

Vælgerne i det sydamerikanske olieland Venezuela er begyndt at gå til stemmeurnerne for at vælge den afdøde præsident Hugo Chavez' efterfølger.

Valget er et opgør mellem den fungerende præsident Nicolas Maduro, der vil fortsætte Chavez' socialistiske revolution, og oppositionslederen Henrique Capriles, som ønsker forandring i den splittede nation med 27 millioner indbyggere.

Valglokalerne blev åbnet klokken seks søndag morgen (12.30 dansk tid) og lukkes klokken 18.00 (en halv time efter midnat dansk tid).

Maduro, der var vicepræsident under Chavez, forsøger at fremstå som den afdøde præsidents "søn" og rider på en bølge af sympati efter afslutningen på Chavez-æraen.

Han har lovet at fortsætte forgængerens kurs, der via olieindtægter har reduceret fattigdommen i landet fra 50 til 29 procent.

Men der er udbredt usikkerhed på grund af høj kriminalitet, kronisk mangel på fødevarer og høj inflation.

Spændingerne mellem regeringen og oppositionen er stærke. Regeringen bliver beskyldt for magtmisbrug ved at anvende statslige midler til Maduros valgkamp og for at bryde reglerne for, hvordan og hvornår der må føres valgkamp.

Den tidligere buschauffør Nicolás Maduro har bygget sin valgkampagne op omkring sorgen og sympatien for præsidenten, der døde af kræft i starten af marts.

Maduro har svoret, at han vil være trofast mod Chavez' socialistiske politik og også kopieret sin afdøde mentors frembrusende retorik.

- Vil I have en mand fra det harske spidsborgerskab? Eller vil I have en arbejder, en søn af Chavez, en patriot og en revolutionær, spruttede 50-årige Maduro ved et af de afsluttende valgmøder.

En meningsmåling fra midten af marts viste, at Maduro står til at få 53 procent af stemmerne, mens modstanderen, Henrique Capriles, guvernør af delstaten Miranda, må nøjes med 35 procent.

Den 40-årige Capriles, der er en efterkommer af jødiske immigranter fra Europa, kæmper med at ryste sit overklassery af sig. For at få et image som folkets mand kører han blandt andet rundt i Caracas' slumkvarterer på sin motorcykel.

Højspændt valgdrama i Venezuela går i gang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce