Højesteretsdommer træder tilbage


Højesteretsdommer træder tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dommer ved USA's højesteret, 69-årige David Souter, træder tilbage. Det giver præsident Obama mulighed for at præge højesterettens sammensætning.

En af dommerne i USA's Højesteret, David Souter, sagde i dag, at han trækker sig fra USA's højesteret til sommer, og det giver præsident Barack Obama den første mulighed for at sætte sit præg på USA's øverste retsinstans.

Souter har siddet i højesteretten siden 1990. Barack Obama takkede Souter for sin indsats og sagde, at han ønsker at finde en afløser, der er uafhængig i sin tankegang og samtidig har stor integritet.

USA's højesteret er en ligestillet del af magtens tredeling, som desuden omfatter præsidentens udøvende magt og Kongressens lovgivende magt. Højesteret tolker, om amerikanske love er i overensstemmelse med landets forfatning.

Souter har typisk stemt sammen med den liberale fløj i retten, som i alt har ni medlemmer. Fire betragtes som liberale, fire som konservative, mens den niende dommer, Anthony Kennedy, ofte har været udslagsgivende som manden i midten.

Eftersom Obama formentlig vil en nominere en liberal kandidat til Souters post, som bliver ledig til sommer, vil balancen næppe blive forrykket. Men Obama har mulighed for på anden måde at påvirke rettens sammensætning.

Iagttagere finder det sandsynligt, at præsidenten vil koncentrere sig om at finde en kvinde, fordi Højesteretten i øjeblikket kun har én kvindelig dommer, nemlig Ruth Bader Ginsburg. Desuden vil han formentlig foretrække en relativt ung dommer, fordi han derved kan sætte et aftryk i Højesteret i mange år frem. En højesteretsdommer er udnævnt på livstid. Der er mulighed for, at han vil pege på en afrikansk-amerikaner.

Højesteretsdommer træder tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce