Hård kritik af Kina efter klimamøde


Hård kritik af Kina efter klimamøde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi vil aldrig igen tillade, at en lille håndfuld lande holder en global klimaaftale som gidsel, siger den britiske premierminister.

Kina og en lille gruppe lande forsøgte at sætte sig på FN's klimatopmøde i København "for at forhindre, at en aftale kunne nås".

Sådan lyder den svidende kritik fra både den britiske premierminister og klimaminister.

Kritikken retter sig mod Kina, Sudan, Venezuela, Cuba, Nicaragua og Bolivia.

Premierminister Gordon Brown vil tirsdag i et videobudskab rette en anklagende finger mod de lande, der forhindrede en ambitiøs aftale i København, skriver avisen The Guardian. Selv om Kina ikke nævnes ved navn, så lader embedsmænd forstå, at det er kineserne og en lille gruppe lande, der er de skyldige.

- Aldrig igen skal vi stå over for en lignende fastlås situation, som truede med at forpurre disse forhandlinger. Aldrig igen vil vi lade en globale aftale, der skal skabe en grønnere fremtid, blive holdt som gidsel af en lille håndfuld lande, fremgår det af Browns videobudskab.

I mandagens The Guardian skriver klimaminister Ed Miliband, at "vi ikke igen kan tillade, at forhandlinger med virkelige substansemner bliver kapret på denne måde".

Resultatet fra København beskrives rundt om i verden som for lidt og skuffende, fordi det ikke for alvor forpligter landene til at bekæmpe klimaforandringer. Det er ikke blevet en aftale, men en hensigtserklæring om at gøre noget ved klimaet.

Miliband opfordrer til en "omfattende reform" af det FN's klimasekretariat (UNFCCC), som stod i spidsen for forhandlingerne i København. Han er rasende over, at det lykkedes en lille håndfuld lande at kaste sand i forhandlingsmaskinen.

- Vi fik ikke en aftale om 50 procents reduktion af CO2 udledningerne i 2050 eller på 80 procents reduktion i de udviklede lande. Kina nedlagde veto mod begge dele på trods af støtte fra en koalition af udviklede lande og et stort flertal af udviklingslandene, skriver Miliband.

Hård kritik af Kina efter klimamøde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce