Greenpeace: Vild radioaktivitet ved Japan


Greenpeace: Vild radioaktivitet ved Japan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Overvågning af strålingsniveauet efter atomulykken i Japan afslører alvorlig radioaktiv forurening i havet.

Tang fra havet omkring atomkraftværket Fukushima i Japan indeholder radioaktiv forurening på et niveau, som er mere end 50 gange højere end de tilladte grænseværdier.

Det afslører Greenpeace torsdag morgen på en pressekonference i Tokyo.

De nye resultater rejser store bekymringer om de langsigtede risici af atomkatastrofen - både for mennesker og for miljøet, lyder det fra Greenpeace.

- Vores data viser, at betydelige mængder af radioaktiv forurening fortsat spredes over store afstande fra Fukushima-anlægget, siger Jan Vande Putte, som er strålingsekspert hos Greenpeace.

De japanske myndigheder har ellers ved flere lejligheder påstået, at radioaktiviteten er ved at blive spredt og fortyndet, men det er ikke sandt, fastslår Greenpeace med de nye undersøgelser.

- Radioaktiviteten er ikke ved at blive spredt eller fortyndet. Den ophobes i havet, siger Jan Vande Putte.

Undersøgelserne er baseret på fisk, skaldyr og tang, som Greenpeace tidligere på måneden har samlet ind både udenfor Japans territorialfarvand og langs kysten ved Fukushima.

De forskellige prøver er blevet analyseret på laboratorier i Frankrig og Belgien, og der er blevet fundet et højt niveau af både radioaktivt jod og cæsium i prøverne.

- Den koncentration af ​​radioaktivt jod, vi fandt i tangen, er særligt bekymrende, fordi det fortæller os, hvor langt forureningen har spredt sig langs kysten, siger strålingseksperten.

Samtidig bekymrer tangen i særdeleshed organisationen, fordi flere arter af tang er en meget udbredt spise i Japan.

- Japans regering antager fejlagtigt, at manglen på data betyder, at der ikke er noget galt. Den selvtilfredshed må ophøre nu, lyder det fra Jan Vande Putte.

I stedet bør regeringen starte en omfattende, langvarig overvågning af strålingsniveauerne marinemiljøet langs Fukushima-kysten og samtidig offentliggøre alle oplysninger om tidligere og igangværende radioaktive udslip, lyder opfordringen fra Greenpeace.

Greenpeace: Vild radioaktivitet ved Japan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce