Geologer advarer om stort skælv under Los Angeles

San Andreas-forkastningen strækker sig 1300 kilometer gennem Californien, og den er - som her - synlig på overfladen. Men det er gnidningerne mellem Stillehavspladen og den nordamerikanske kontinentalplade i undergrunden, som bekymrer de amerikanske forskere. De regner med et større jordskælv inden for de næste 30 år.
Foto: Ikluft/Wikimedia Commons

Geologer advarer om stort skælv under Los Angeles

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Amerikanske forskere er sikre: Inden for de næste 30 år vil Californien blive ramt af et jordskælv med en styrke på mindst 6,7 på Richter-skalaen.

I løbet af de næste 30 år vil Californien blive ramt af et jordskælv, der har en styrke på 6,7 på Richter-skalaen. Det er 99 procent sikkert, siger forskere fra U.S. Geological Survey.

Og risikoen for at skælvet bliver udløst lige under millionbyen Los Angeles er 67 procent.

Derfor forsøger amerikanske geologer at danne sig et præcist billede af, hvordan San Andreas-forkastningen, som løber gennem Californien, ser ud.

Det skriver Ingeniørens netavis.

120 bomber sprængt

For at få et 3D-billede af, hvordan forkastningen - brudzonen mellem Stillehavspladen og den nordamerikanske kontinentalplade - ser ud under jordoverfladen, har geologerne sprængt over 120 små bomber i undergrunden - de fleste syd for byen Palm Springs.

Det kan lyde risikabelt at gøre det i et område, der er jordskælvstruet, men bomberne var ifølge eksperter kke store nok til at kunne fremkalde et jordskælv, skriver Ingeniøren.

Forsøget på at kortlægge undergrunden i Californien begyndte kort tid efter det store jordskælv i Stillehavet ud for Japan den 11. marts i år.

At et skælv af knap så stor styrke vil ramme Californien, anser de amerikanske forskere for ret sandsynligt. Ifølge U.S. Geological Survey er der næsten 50 procent risiko for, at et jordskælv på mindst 7,5 på Richter-skalaen rammer Californien inden for de næste 30 år.

Og risikoen for et skælv med en styrke på 6,7 er som nævnt helt oppe på 99 procent.

Geologer advarer om stort skælv under Los Angeles

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce