Fredshåb trues af politisk oprør i Israel


Fredshåb trues af politisk oprør i Israel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PROCES: Præsident Abbas skal til at levere varen efter valget, mens Israels nye regering går en hård tid i møde

MELLEMØSTEN:Mahmoud Abbas tages i dag i ed som palæstinensisk præsident efter sejren ved valget i weekenden.

Lykønskningerne er siden valget strømmet ind til Abbas fra omverdenen, der ser et håb for en genoptagelse af fredsprocessen med den mere moderate Abbas som palæstinensisk rorgænger i stedet for Yasser Arafat, som døde for to måneder siden.

USA's præsident, George Bush, har inviteret ham til Washington, og meldingerne fra de israelske ledere er også forholdsvis forsonende.

Ariel Sharon, den israelske premierminister, ringede i går for at sige tillykke.

Premierministeren har ellers nok at se til i disse dage. Der lurer en regeringskrise, som kan ende med nyvalg, selv om Israels nye koalitionsregering først blev taget i ed i parlamentet i Jerusalem mandag aften.

Regeringen består af Arbejderpartiet, det højrenationale Likud og et lille ultraortodokst parti. Men det var på et hængende hår, at regeringen fik flertal i parlamentet med to mandater.

Regeringen er dannet for at gennemføre Sharons såkaldte adskillelsesplan, som bl.a. omfatter en rømning af Gazastriben, der som Vestbredden og Østjerusalem har været besat siden 1967.

Men Sharons Likudparti er dybt splittet i spørgsmålet. 13 af de 40 Likudparlamentarikere stemte imod den nye koalitionsregering, der så blev reddet af stemmer fra oppositionens venstrefløj.

Israelske iagttagere vurderer, at der er stor risiko for, at regeringens levetid bliver meget kort. Allerede i dag kan der komme et fingerpeg om regeringens styrke, når finansloven for 2005 skal førstebehandles i parlamentet. De 13 Likudoprørere vil gøre alt, hvad de kan for at få flere partifæller over i deres lejr, og det er ikke umuligt. I februar skal finansloven vedtages, og falder den, går regeringen af, og der bliver nyvalg.

Et nyt valg vil forsinke arbejdet med at få gang i fredsprocessen, og tid er noget, som Abbas ikke har råd til at miste. Hans befolkning tørster efter fremskridt og en forbedring af deres dagligdag.

Israel kræver, at han skal slå ned på de militante grupper, hvis forhandlingerne skal genoptages, men det kan blive svært for Abbas at få de militante til at makke ret, hvis der ikke kommer israelske indrømmelser til gengæld.

Embedsmænd fra den israelske og palæstinensiske ledelse er i gang med at arrangere et møde mellem Abbas og Sharon.

Mandag erklærede Abbas, at han ønsker at få fredsforhandlingerne i gang igen: - Vi er parat til fred, baseret på retfærdighed. Vi håber, at deres svar bliver positivt.

Fredshåb trues af politisk oprør i Israel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce