Fredsaftale i Sudan


Fredsaftale i Sudan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HISTORISK:21 års konflikt i Sydsudan afsluttet. Nyt håb for Darfur

SUDAN: Mens krigere i bar overkrop sang og dansede, indgik regeringen i Sudan og oprørsbevægelsen SPLM i den sydlige del af landet i går en fredsaftale efter 21 års konflikt. Dermed bragte de Afrikas længst varende borgerkrig til ophør efter 21 år.

Det anslås, at to millioner mennesker er omkommet - først og fremmest på grund af sult og sygdomme.

Aftalen blev underskrevet af den sudanske førstevicepræsident, Ali Osman Mohamed Taha, og John Garang, formand for SPLM (Sudans Folks Befrielsesbevægelse), ved en ceremoni i Nairobi.

Aftalen omfatter ikke den særskilte konflikt i Darfur-regionen i det vestlige Sudan, hvor der er opstået en af verdens værste humanitære kriser på grund af to års konflikt.

Til stede ved ceremonien i Nairobi var 12 afrikanske stats- og regeringschefer samt den amerikanske udenrigsminister, Colin Powell.

Begivenheden foregik på et stadion, og Dinka-krigere med lændeklæder i leopardskind og hvid ansigtsmaling dansede foran flere tusinde sudanesere i eksil og flygtninge, som nu planlægger at vende hjem.

Aftalen kom i stand efter to års forhandlinger om en række aspekter ved freden, herunder en permanent våbenhvile.

I henhold til aftalen skal Sudans regeringsparti og SPLM danne en koalitionsregering, decentralisere magten, dele olieindtægterne og integrere deres væbnede styrker.

Efter en seksårig overgangsperiode kan det sydlige Sudan ved en folkeafstemning tage stilling til, om det vil løsrive regionen.

Oprøret i syd begyndte i 1983, da den sudanske regering forsøgte at indføre islamisk lov i hele landet. Folk i det sydlige Sudan er overvejende kristne eller tilhører naturreligioner.

Særlig interesse

USA følger Sudan med særlig interesse, fordi den amerikanske regering mener, at det sudanske styre støtter international terrorisme. Sudan var i 1990'erne vært for Osama bin Laden, leder af al-Qaeda-netværket, og har haft andre militante muslimer som gæster. USA opretholder en række sanktioner mod Sudan.

FN's Sikkerhedsråd samledes i november i Nairobi og vedtog enstemmigt en resolution med et løfte om betydelig politisk og økonomisk støtte, hvis begge parter i Sudan afblæser krigen.

Den nye aftale ventes at medføre, at en halv million sudanske flygtninge vender tilbage fra nabolande. Desuden kan også de op mod fire millioner fordrevne komme hjem.

Diplomater venter, at fredsaftalen vedrørende det sydlige Sudan vil føre til øget pres på styret i Khartoum for at løse andre konflikter - først og fremmest borgerkrigen i Darfur mellem den regeringsstøttede Janjaweed-milits, som er muslimsk, og sorte oprørere.

I Libyens hovedstad, Tripoli, hilste Abdel Wahed Mohamed al-Nur, formand for Sudans Befrielsesbevægelse, som er den etnisk afrikanske oprørsbevægelse i Darfur, fredsaftalen i syd velkommen. Han udtrykte håb om, at der bliver fred i hele landet.

- Der bliver ikke permanent fred i Sudan, medmindre regeringen straks løser Darfur-problemet, sagde han.

Fredsaftale i Sudan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce