Filippinsk gidsel løsladt i Irak


Filippinsk gidsel løsladt i Irak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LETTELSE: Gidsel sat fri, efter at den filippinske styrke i Irak har trukket sig ud
IRAK: Filippineren Angelo de la Cruz blev i går sluppet fri ved De Forenede Arabiske Emiraters ambassade i Iraks hovedstad, Bagdad.

Tv-optagelser af den 46-årige lastbilchauffør viste, at han så træt og udmattet ud, men tilsyneladende er han ved godt helbred. Senere blev han kørt til Filippinernes ambassade i byen.

- Jeg har det fint og afslappet. Jeg er ekstremt glad, og jeg kan ikke sige mere end det lige nu, sagde han på den fi-lippinske ambassade til det franske nyhedsbureau AFP.

Løsladelsen kom dagen efter, at Filippinerne trak sine soldater ud af Irak. Det skete en måned før planlagt, idet gidseltagerne havde truet med at halshugge Cruz, hvis Filippinerne ikke trak styrken ud omgående.

Fortjente ikke at dø

Blandt andet USA og også Iraks midlertidige regering har kritiseret Filippinerne for at give efter for gidseltagernes krav. Men Gloria Macapagal Arroyo, Filippinernes præsident, har forsvaret beslutningen med, at det nu frigivne gidsel er far til otte og ikke fortjener at dø.

- Som en far til otte er Angelo blevet kendt af alle og er et symbol på den hårdtarbejdende filippiner, der søger håb og muligheder, sagde præsidenten.

Efter løsladelsen af det filippinske gidsel hed det på en islamisk hjemmeside, der tidligere har bragt erklæringer fra den militante islamist Abu Musab al-Zarqawi, som menes at stå bag en stor del af terroraktionerne og gidseltagningen i Irak, at Japan nu bør tage sig i agt. Japan har omkring 550 soldater i Irak.

- Denne besked er stilet til den japanske regering. Gør hvad Filippinerne har gjort, ellers kan ingen hjælpe jer. Jeres skæbne vil blive som amerikanernes og andres, stod der i en erklæring på hjemmesiden.

Imidlertid opstod der senere i går nogen uklarhed om, hvorvidt truslen faktisk var fra Zarqawi, der også menes at have forbindelser til al-Qaeda-netværket. På en anden islamisk hjemmeside hed det i en erklæring, der var underskrevet af Zarqawis al-Tawhid-gruppe, at gruppen har reageret med "overraskelse og forbløffelse" på den tidligere erklæring om Japan.

Siden april er snesevis af udlændinge bleve taget som gidsler i Irak - en forbrydelse, der har været hverdagskost for tusindvis af irakere, siden Irak-krigen sluttede i foråret 2003.

Formålet med at tage udlændinge har været afpresning for at få udenlandske tropper ud, afskrække udlændinge fra at arbejde i Irak eller for at få løsepenge. Langt de fleste er sat på fri fod igen, men mindst fire er blevet slået ihjel af deres gidseltagere.

Mandag blev en egyptisk chauffør løsladt, efter at hans saudiarabiske arbejdsgiver havde efterlevet gidseltagernes krav om at lade være med at udføre arbejde i Irak.

Mens filippineren blev løsladt, fortsatte en anden del af den voldelige hverdag i Irak, nemlig attentater mod irakiske embedsmænd. Hazim Tawfiq al-Anachi, medlem af regionalrådet i Basra i det sydlige Irak, blev i går dræbt sammen med to af sine livvagter.

Det skete, da personer, der bar politiuniformer, åbnede ild mod deres bil ved en kontrolpost.

Soldat dræbt

Mandag blev mindst ni mennesker dræbt, da en selvmordsterrorist sprængte en tankbil i luften nær en politistation i Bagdad.

Det var det seneste af fem selvmordsattentater, der i løbet af en uge har været rettet mod politistationer. Flere end 35 mennesker er dræbt ved attentaterne.

I går blev også endnu en amerikansk soldat dræbt i Irak. Det skete i Anbar-provinsen, vest for hovedstaden Bagdad, oplyste amerikansk militær.

Det betyder, at mindst 659 amerikanske soldater er blevet dræbt i aktion i Irak, siden den amerikanskledede invasion blev indledt i marts sidste år.

Filippinsk gidsel løsladt i Irak

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce