Fangevogter handlede formentlig på eget initiativ


Fangevogter handlede formentlig på eget initiativ

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ABU GHRAIB: Anklagede soldater siger, de handlede efter ordrer, men en af hovedpersonerne er ikke troværdig

USA: En af hovedpersonerne i skandalen om fangemishandlinger i det irakiske Abu Ghraib fængsel har hele tiden påstået, at han handlede efter ordrer. Men den påstand blev undermineret ved en retssag i USA i går.

Under retssagen blev der tegnet et helt andet billede end tidligere af den anklagede Charles Graner, der ellers har spillet på, at han bare parerede order. Et vidne beskrev Graner som ulydig over for ordrer. Han kunne fortælle, at Graner flere gange havde fået påtaler, ikke bare på grund af hans uniform og udseende, men også fordi han ikke adlød de ordrer, han blev givet.

Under retssagen kom en rapport frem, som afslører, at Graner, der nu risikerer fængsel i op til 17 år og seks måneder, tidligere har fået en advarsel for sin hårdhændede behandling af fangerne, og at man holdt øje med ham.

Falder fra hinanden

Som prikken over i'et modsagde flere af de soldater, Graner har arbejdet sammen med i Abu Ghraib, påstanden om, at han havde handlet efter order. De indrømmede, at de aldrig er blevet bedt om at udføre de overgreb, som Graner er beskyldt for at have begået mod fangerne.

Når billedet samles, ser Graners påstand om at adlyde ordrer ud til at falde fra hinanden, og det var da heller ikke den humoristiske Graner, som pressen tidligere har mødt i forbindelse med afhøringerne, der forlod retssalen. Han havde ingen udtalelser og henviste i stedet til sin advokat, der heller ikke virkede videre positiv efter onsdagens møde.

- Når man har haft sager nok, lærer man, at de ikke altid går, som man ønsker sig, var hans eneste udtalelse.

Graner er anklaget for voldelige overgreb og seksuel ydmygelse af fangerne. Krigsretssagerne forventes at slutte i denne uge.(Reuters)

Fangevogter handlede formentlig på eget initiativ

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce