Fangeoprør på Guantánamo-basen slået ned


Fangeoprør på Guantánamo-basen slået ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere af de sultestrejkende fanger på basen satte sig til lørdag til modværge. Fangevogtere måtte affyre skud.

Fangevogtere på den amerikanske Guantanamo-base i Cuba måtte affyre skud lørdag for at få stoppet et oprør blandt fangerne.

Ifølge tjenestefolk fra det amerikanske militær begyndte oprøret, da indsatte skulle flyttes i eneceller.

- Nogen af fangerne gjorde modstand og angreb med hjemmelavede våben. Fire ikke-dræbende skud blev affyret, hedder det i en udtalelse fra den styrke, der driver fangelejren.

I den forløbne uge stillede Amnesty International og Røde Kors sammen med 23 andre menneskerettighedsorganisationer igen krav om, at USA lukker lejren på basen.

Mange af fangerne har i lang tid nægtet at indtage føde. Ifølge organisationerne deltager hovedparten af de 166 fanger i sultestrejken. Tilstanden hos flere er så alvorlig, at de bliver tvangsfodret.

I et fælles brev skrev organisationerne torsdag til de amerikanske myndigheder, at sultestrejken er en "forudsigelig konsekvens af, at fangerne i over 11 år er blevet holdt indespærret uden at være tiltalt".

Da præsident Barack Obama kom til magten i 2009, lovede han at lukke basen i løbet af et år. Amerikanske menneskerettighedsforkæmpere demonstrerede flere steder i USA i torsdags, fordi løftet endnu ikke er opfyldt.

Zeke Johnson, chef for Amnesty International i USA, kræver øjeblikkelig handling fra Det Hvide Hus:

- Døden bør ikke være den eneste måde at undslippe Guantanamo på. Mændene må enten blive tiltalt og få en fair behandling ved en føderal domstol eller prøveløslades omgående.

- Tiden er inde for præsident Obama til at gøre alvor af at lukke fangelejren, sagde han.

Sultestrejken har stået på i over to måneder. Den er en protest mod, at ansatte på basen angiveligt har vanhelliget muslimernes helligste skrift, Koranen.

Fangevogterne skulle have krænket de hellige bøger i februar under en rutinemæssig ransagning af cellerne efter smuglergods. Påstande, som på det kraftigste er blevet afvist af USA.

Fængslet i Guantanamo blev etableret i 2002 for at huse personer, der blev taget til fange under præsident George W. Bushs krig mod terror efter angrebet den 11. september året før mod New York og Washington.

Fangeoprør på Guantánamo-basen slået ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce