Fallujas mest sejlivede oprørere

En mennesketom gade i den udbombede by, som er blevet centrum for de voldsomste handlinger i Irak siden krigen blev erklæret forbi af Bush. Foto:Polfoto

Fallujas mest sejlivede oprørere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KRIGSZONE: Kampfly sat ind mod de sidste oprørere

IRAK: Amerikanske kampfly angreb i går mål rundt om i Falluja, hvor de sidste lommer af oprørere holdt ud efter det ugelange slag om byen. De amerikanske styrker i Irak siger, at de har fuld kontrol med oprørsbastionen vest for Bagdad, men at der fortsat mandag var sporadisk modstand i de sydlige forstæder.

- De man ser nu, er nogle af høgene, de synes bedre udrustede en nogle af de tidligere oprørere. Vi har set nogle af dem med skudsikre veste på, sagde den amerikanske generalmajor Richard Natonski til den britiske statsradio BBC.

- Jeg tror, at de sikkert er villige til at lade livet i kampen. Men vi er mere stålsatte, og vi vil udradere dem, fortsatte Natonski.

Mens kampene tilsyneladende kørte på sidste vers i Falluja, fortsatte oprørere med fornyet styrke deres opstand med den amerikanske hær andre steder i Irak. I Baquba, 65 km nordøst for Bagdad, blev der ligeledes sat amerikanske kampfly ind mod oprørere. Det skete efter at oprørere havde angrebet en række politistationer i byen.

De amerikanske kampfly smed to 500-punds bomber over Baquba. Ifølge den amerikanske hær blev omkring 20 oprørere dræbt under luftangrebet mod byen og de sideløbende kampe i gaderne. Fire amerikanske soldater blev såret under mandagens kampe i Baquba, oplyser militærets talsmand, kaptajn Bill Coppernoll.

Ifølge Abdullah Jibouri, guvernør for Diyala-provinsen, siger, at lov og orden er blevet genoprettet i Baquba, provinshovedstaden.

- Situationen i byen er normal nu. Den irakiske nationalgarde og politiet har kontrollen, sagde Jibouri til nyhedsbureauet Reuters.

I Mosul i den nordlige del af landet kostede kampe søndag syv politifolk og mindst 30 oprørere livet. En af politifolkene blev oprindeligt først blot såret, men han blev efterfølgende fjernet fra sin hospitalsseng og torteret til døde af oprørere.

- De bortførte en såret politimand fra hospitalet og skar ham i stykker, mens han var såret, og hang ham derefter op, sagde Iraks indenrigsminister, Falah al-Nakib, i går.

Kuwaits Røde Halvmåne meddelte i går, at de i dag i samarbejde med de irakiske myndigheder planlægger at sende nødhjælp til indbyggerne i Falluja. Inden kampene begyndte for godt en uge siden boede der 300.000 civile i byen. Et betydeligt antal af disse er blevet tvunget til at flygte. Andre har under hele offensiven været indespærret i deres huse.

- Vi arbejder i øjeblikket på at fremskaffe de nødvendige tilladelser og lave aftaler med det irakiske røde halvmåne. Vi håber på at kunne sende den første kolonne af sted tirsdag, sagde Yussef al-Meraj, leder af Kuwaits Røde Halvmåne.

- Vi planlægger at sende fire lastbiler med fødevarer, stearinlys og andre nødhjælpsforsyninger, i alt 100 ton.

De irakiske myndigheder siger, at kampene i Falluja har kostet 1200 oprørere livet. USA's hær siger, at 22 amerikanere og fem irakiske soldater er dræbt, men tabstallene er ikke verificeret. Over 400 amerikanske soldater er blevet såret under offensiven i Falluja.

Fallujas mest sejlivede oprørere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce