FN's indsats under lup


FN's indsats under lup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DONOR:FN skal vise, at organisationen kan undgå, at landenes nødhjælp overlapper hinanden

Efter at have overtalt donorlande til på rekordtid at punge ud med godt fire milliarder kroner til ofrene for flodbølgekatastrofen i Asien, rettedes søgelyset i går mod FN's egen rolle i koordineringen af verdenssamfundets til tider usammenhængende nødhjælpsbestræbelser.

FN's chefkoordinator af humanitærhjælp, nordmanden Jan Egeland, kunne dårligt skjule sin glæde sent tirsdag, efter at en donorkonference i Genève stort set indbragte de 977 millioner dollar, FN fem dage forinden havde appelleret til verdenssamfundet om at yde i kortsigtet hjælp til de flodbølgeramte lande.

- Vi har også opnået at få en samlet verden til at bede FN om at opretholde lederrollen, hvad angår international hjælp, sagde Egeland.

Krav med pengene

Men mange af de 80 regeringer og uafhængige hjælpeorganisationer, der deltog i donorkonferencen, har krævet, at FN og dets Kontor for Koordinering af Humanitære Opgaver (OCHA), som Egeland er chef for, håndterer den opgave, de har fået pålagt, på tilfredsstillende vis.

- Jeg er helt og aldeles opmærksom på, hvordan verdenssamfundets øjne efter dette møde hviler på os, sagde Egeland til journalister.

Siden det kraftigste jordskælv i mands minde den 26. december udløste flodbølger, der kostede over 150.000 mennesker livet og gjorde millioner af andre hjemløse, har den omfattende nødhjælpsoperation til tider haltet.

Tre dage efter skælvet meddelte den amerikanske regering, at den sammen med Australia, Japan og Indien ville danne en "koalition", der skulle lede nødhjælpsbestræbelserne.

Men USA opgav denne idé i sidste uge og veg pladsen, så at FN kunne indtage sin traditionelle rolle, som verdens førende nødhjælpskoordinator.

- Fra et politisk synspunkt har Kofi Annan brug for en succeshistorie, siger Ed Schenkenberg, koordinator for det Internationale Råd for Hjælpeorganisationer, med henvisning til FN's generalsekretær.

- Han har brug for at vise verdenssamfundet, især USA, at FN er på banen og i gang med at koordinere den humanitære hjælp, siger han.

Laurent Ligozat, katastrofekoordinator hos Læger Uden Grænser, siger, at koordineringen af hjælpeindsats besværliggøres af, at donorlande nogle gange er mest opsat på at promovere sig selv.

- Koordinering er ikke altid det, der falder dem først ind, siger han.

Schenkenberg er enig.

- Nogle lande har brug for at demonstrere, at de gør noget godt for flodbølgeofrene, de er under pres fra deres befolkninger, så de sender deres hjælp uden megen koordinering, tilføjer han.

Koordineringscentrum

Derfor er OCHA blevet sat i spidsen for nødhjælpsoperationen. OCHA blev oprettet i 1998 netop for at strømline FN's ukoordinerede og meget kritiserede humanitære afdeling.

Kontoret er tænkt som en platform for koordineringen mellem lande berørt af katastrofer, donorlande og nødhjælpsarbejdere for at sikre, at den relevante nødhjælp når frem til ofrene hurtigt og effektivt. Samtidig har OCHA til opgave at sikre, at forskellige nødhjælpsorganisationer og donorlande ikke overlapper hinanden og laver dobbeltarbejde.

Andrew Natsios, lederen af den amerikanske regerings bistandsorganisation, USAID, påpeger, at den igangværende nødhjælpsoperation i Asien, der er uset i omfang, afføder massive logistiske problemer og endnu har vanskeligheder med at nå ud til de mest afsidesliggende områder i Indonesiens Aceh-provins.

Flaskehalsproblemer er samtidig taget til i lufthavnene på den indonesiske ø Sumatra. Det har lagt hindringer i vejen for uddelingen af nødhjælp fra donorlande og nødhjælpsorganisationer.

- Vi har et problem med koordinering, hvilket er grunden til, at vi har brug for OCHA og FN til at håndtere det, de er så gode til, siger Natsios.

- De har myndigheden til at sammenkalde folk; til at samle alle involverede i samme rum. Det er en meget vigtig magt, tilføjer Natsios.

OCHA's opgaver spænder fra politiske tiltag såsom donorkonferencen tirsdag i Genève ned til lokal koordinering mellem nødhjælpsfolk i marken.

Schenkenberg understreger vigtigheden af at benytte lokale nødhjælpsfolk i forbindelse med katastrofer.

- Lokale græsrodsgrupper har bedst føling med situationen på stedet. Deres informationer er yderst vigtige, men til trods for dette er de ofte ikke med i koordineringsprocessen, siger han.

FN's indsats under lup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce