FN-chef: Flere penge her og nu


FN-chef: Flere penge her og nu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TOPMØDE:FN's generalsekretær Kofi Annan kaldte flodbølgen den største katastrofe i FN's historie

INDONESIEN:Flodbølgekatastrofen i Asien er den største katastrofe, som FN skal forholde sig til på vegne af verdenssamfundet i organisationens 60 år lange historie. Da der i går blev afholdt do-nortopmøde i Jakarta i Indonesien, som er det hårdest ramte land, kom FN's generalsekretær, Kofi Annan, med en hjertensskærende appel til deltagerlandene. Appellen lød på hurtigt at få stillet en milliard dollar (5,64 milliarder kroner) til rådighed for at hjælpe de fem millioner mennesker, der nu lider under flodbølgens ødelæggelser.

Annan advarede om, at hvis ikke hjælpen kommer hurtigt, vil det nuværende dødstal, der er opgjort til 146.000 mennesker, vokse markant på grund af sygdomme.

Regeringer verden over er allerede kommet med løfter om nødhjælp for fire milliarder dollar (22,5 milliarder kroner) til den langsigtede genopbygning, men Annan efterlyste på konferencen flere penge her og nu.

- Mange løfter er kommet om penge og naturalier. Men vi har brug for, at løfterne hurtigt bliver udskiftet med kontanter, sagde Annan.

Opfordringen fik Japans udenrigsminister til at love, at 250 ud af de 500 millioner dollar, landet har lovet i hjælp, hurtigst muligt vil blive udbetalt.

Der var på mødet stor enighed om, at den internationale koordinering af nødhjælpen skal forbedres, og det var derfor en enig forsamling, der anerkendte FNs rolle som koordinator for hjælpen til de ramte lande. Selv USA og Australien, der er blandt Annan og FNs skarpeste kritikere, underskrev aftalen.

Anerkendelsen er helt i tråd med et ønske fra de katastroferamte lande om, at FN skal have en ledende rolle i forhold til genopbygningen.

- Vi må sikre os, at vi kan drage fordel af FN's erfaringer med at etablere og styre kapitalen under særlige nødsituationer, lød opfordringen fra præsidenten i Indonesien, hvor op mod 94.000 mennesker har mistet livet.

Selv om der på konferencen ikke var lagt op til nye løfter om økonomisk støtte, meddelte the Asian Development Bank (den Asiatiske Udviklingsbank), at den vil donere 350 millioner dollar (knap to milliarder kroner), og at den vil yde billige lån til de ramte lande. Også EU lovede yderligere 350 millioner euro (2,6 milliarder kroner) oven i de 100 millioner euro, der allerede er givet tilsagn om. Det betyder, at EU i alt yder 3,3 milliarder kroner.

Mens Asiens ledere bad omverdenen om økonomisk hjælp til genopbygningen af deres lande, aftalte de indbyrdes at opbygge et advarselssystem i det Indiske Ocean, der kan advare om flodbølger. Et lignende system findes allerede i Stillehavet, og eksperter mener, at et advarselssystem kunne have reddet titusindevis af liv.

FN-chef: Flere penge her og nu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce