FN: 206 firmaer gør forretning i israelske bosættelser

Israelsk bosættelse på det palæstinensiske Vestbredden. FN har fundet frem til, at 206 selskaber gør forretning i de omstridte besatte områder.

FN: 206 firmaer gør forretning i israelske bosættelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Israel og USA har forsøgt at stoppe offentliggørelse af liste over firmaer, der tjener penge i bosættelser.

FN's menneskerettighedskontor har fundet frem til 206 selskaber, der gør forretning i omstridte israelske bosættelser i det palæstinensiske Gaza og på Vestbredden.

Det oplyser FN-kontoret OHCHR på sin hjemmeside onsdag.

De fleste af selskaberne er enten israelske eller amerikanske.

Både Israel og USA har forsøgt at stoppe offentliggørelsen af listen, der har været undervejs siden marts 2016, skriver nyhedsbureauet AP.

143 af selskaberne har hovedsæde i Israel eller i bosættelsesområderne. 22 hører hjemme i USA. De resterende har hovedsæde i 19 andre lande, herunder et enkelt i Danmark.

Der er ikke offentliggjort navne på firmaerne. Det ventes dog at ske, når FN har kontaktet alle 206 selskaber på listen.

Der er tale om firmaer, som har at gøre med byggeprojekter i de besatte områder eller leverer andre serviceydelser. Det kan eksempelvis være overvågning, transport og banklån.

- Brud på menneskerettighederne i forbindelse med bosættelserne er omfattende og ødelæggende og rammer alle dele af palæstinensisk liv, lyder det fra OHCHR.

- Selskaber spiller en central rolle i at fremme bosættelserne og at vedligeholde og udvide de israelske bosættelser, skriver FN-organet og peger på, at det er "svært at forestille sig", at disse firmaer følger gældende retningslinjer og international ret.

Omvendt mener kritikere ifølge AP, at listen er en uretfærdig offentlig gabestok og et tegn på en generel skepsis over for staten Israel i FN-systemet.

FN: 206 firmaer gør forretning i israelske bosættelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce