FAKTA: Mursis vej til toppen - og ned igen


FAKTA: Mursis vej til toppen - og ned igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Præsident Mursi nåede at være præsident i Egypten i et år og tre dage, før et militærkup væltede ham.

Bliv klogere på den politiske uro, der har hærget Egypten de seneste år, og som for alvor begyndte med Det Arabiske Forår.

* Efter massive, daglige demonstrationer træder præsident Hosni Mubarak tilbage i februar 2011. Han overdrager magten til de væbnede styrkers øverste råd med feltmarskal Mohammed Hussein Tantawi i spidsen.

* I november 2011 indleder Egypten sit første parlamentsvalg siden revolutionen. Det Muslimske Broderskab og de mere konservative salafister vinder over to tredjedele af pladserne.

* I juni året efter bliver parlamentet dog opløst på grund af store uregelmæssigheder ved valget.

* Den egyptiske valgkommission offentliggør de officielle valgresultater, der viser, at Mohamed Mursi har vundet præsidentvalget med 51,73 procent af stemmerne.

* Mursi kommer i strid modvind, da han i november 2012 udsteder et dekret, der giver ham selv vidtrækkende beføjelser og svækker retssystemet. Efter store demonstrationer trækker han dekretet tilbage.

* Kort tid efter meddeler Mursi, at et omstridt forfatningsudkast vil komme til folkeafstemning inden for kort tid.

* Præsident Mursi siger, at det er nødvendigt med en hurtig folkeafstemning, fordi forfatningsudvalget ellers vil gå i hårdknude og risikere at blive lukket af dommerstanden, hvilket vil kaste landet ud i ny usikkerhed og politisk ustabilitet. Forfatningsændringerne bliver trumfet igennem.

* I slutningen af juni 2013 går tusindvis af egyptere på gaden for at demonstrere mod Mohamed Mursi i flere egyptiske byer. Demonstranterne er utilfredse med præsidenten og kræver hans afgang.

* 3. juli 2013: Egyptens magtfulde militær laver et kup, hvor de i samarbejde med oppositionskoalitionen afsætter Mursi, suspenderer forfatningen og indsætter en højesteretsdommer som statsleder indtil et lovet parlaments- og præsidentvalg inden for kort tid.

FAKTA: Mursis vej til toppen - og ned igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce