FAKTA: Massakren i Katyn kostede 22.000 officerer livet


FAKTA: Massakren i Katyn kostede 22.000 officerer livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg kritiserer Rusland for en mangelfuld undersøgelse af massakre i 1940.

15 slægtninge til ofrene for massakren på tusindvis af polske officerer under Anden Verdenskrig har ret, når de beskylder Rusland for at have forsømt at udføre en tilbundsgående og dækkende undersøgelse af nedslagtningen.

Sådan lyder det fra Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg mandag, der i en skriftlig udtalelse skriver, at "Rusland ikke levede ikke op til sine forpligtelser i henhold til Den Europæiske Konvention om Menneskerettigheder i undersøgelsen af massakren."

* Katyn-massakren er om noget et symbol på det vanskelige forhold mellem Polen og landets store nabo mod øst, Rusland.

* I en skov ved den vestrussiske landsby Katyn i Smolensk-regionen begik den sovjetrussiske efterretningstjeneste NKVD, der senere blev til KGB, en af de værste forbrydelser under Anden Verdenskrig.

* I april 1940 beordrede sovjetdiktatoren Josef Stalin omkring 22.000 polske officerer, forfattere og embedsmænd myrdet med nakkeskud i Katyn-skoven og to andre landsbyer i det vestlige Rusland. Det vurderes, at Stalin på denne måde ville forhindre den vestligtsindede polske stats genopståen.

* I april 1943 fandt tyske værnemagtssoldater i Katyn-skoven massegravene med over 4000 lig af de forsvundne polakker. I årene efter krigen gav Sovjetunionen nazityskerne skylden for massakren, som det var tabu at tale om i det kommunistiske Polen.

* I årtier stod den historiske løgn om Katyn-massakren i vejen for en ægte forsoning mellem polakker og russere.

* Først i 1990 i glasnost-perioden indrømmede den daværende leder af Sovjetunionen Mikhail Gorbatjov, at det var Stalin, der gav ordren til massakren.

* Den nuværende russiske præsident, Vladimir Putin, rakte ved en mindehøjtidelighed med den polske regeringschef, Donald Tusk, i 2010 i Katyn-skoven hånden ud mod polakkerne og fastslog, at "disse forbrydelser på ingen måde kan forsvares".

* Få dage efter blev den polske præsident, Lech Kaczynski, og 95 andre dræbt ved et flystyrt i Smolensk, da de var på vej til Katyn.

* Et par uger efter beordrede den daværende russiske præsident, Dmitrij Medvedev, at statsarkivet i Moskva skulle åbne Katyn-arkiverne.

* 21. oktober 2013 udtaler Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg, at den russiske undersøgelse af massakren ikke lever op til Den Europæiske Konvention om Menneskerettigheder.

/

FAKTA: Massakren i Katyn kostede 22.000 officerer livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce