Syriens olieproduktion er reduceret kraftigt, siden konflikten brød ud i 2011, og EU begyndte at sanktionere

EU-udenrigsministre besluttede på et møde i Luxembourg mandag, at EU vil slække på sine sanktioner mod Syriens olieproduktion, så det atter bliver muligt at eksportere olie fra områder under oppositionens kontrol.

Læs om Syriens olieproduktion her:

* I begyndelsen af 2011 producerede og eksporterede Syrien omkring 400.000 tønder olie om dagen, hvilket gjorde landet til verdens 30. største olieproducent.

* I dag anslår det Internationale Energiagentur (IEA), at syrisk olieproduktion er reduceret til 130.000 tønder om dagen og udgør 0,1 procent af verdens samlede olieproduktion.

* I april udkom en rapport, der konstaterede, at Syriens olieeksport, som tidligere udgjorde mere end en tredjedel af landets udenrigshandel, er faldet til næsten nul procent.

* I 2010 eksporterede Syrien varer - herunder olie - for 62,9 milliarder kroner. I 2011 faldt det til 41 milliarder. Og i 2012 er eksporten nede på lidt over en milliard kroner.

* Syriens vigtigste oliefelter er koncentreret omkring de nordøstlige provinser Deir Ezzor og Hassaka, som ligger nær den irakiske grænse. Olie fra den region er af høj kvalitet.

* Det britisk-baserede Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) skønner, at hovedparten af de ​​oliefelter nu styres af oprørere - i særdeleshed af den militante gruppe Al-Nusra Front.

* Præsident Bashar al-Assads regime styrer fortsat al-Omar oliefeltet - en af ​​regimets seneste positioner øst for Deir Ezzor.

* Længere nordøst på udnytter det statsejet syriske Petroleum Company (SPC) nogle brønde placeret i områderne kontrolleret af det kurdiske mindretal.

* Som følge af EU's oliesanktioner, som forbyder europæiske virksomheder fra at handle med syrisk råolie eller levere udstyr, tjener Syriens oliesektor nu primært landets eget interne forbrug.

Mere om emnet

Se alle

Dødstallet i Syrien nærmer sig 100.000

Begge sider i Syrien-konflikten anvender børnesoldater

Libanons hær truer efter syrisk helikopterangreb