En betændt by-deling


En betændt by-deling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forstå Jerusalem-konflikten og den amerikanske politik på området her.

Overblik: Placeringen af den amerikanske ambassade i Israel er af kæmpe betydning for situationen i Mellemøsten, fordi delingen af Jerusalem har været politisk betændt i årtier. Både palæstinenserne og israelerne ønsker byen Jerusalem som hovedstad. Her kan du trin for trin se den internationale politiske udvikling, hvad angår Jerusalem:

1)

I november 1947 blev der lavet og godkendt en delingsplan for området i FN. I den plan blev det jødiske mindretal i området tildelt 56 procent, mens palæstinenserne fik 42 procent. Jerusalem og omegn - de resterende to procent - blev internationalt område.

2)

Året efter, i 1948, udråbte jøderne imidlertid deres stat, Israel, og det kom til krig. Da der blev våbenhvile i 1949, kontrollerede den nye stat den vestlige del af Jerusalem. Araberne i Palæstina-mandatet fik ingen stat. Jordan besatte Vestbredden og fik kontrol med det østlige Jerusalem.

3)

Under seksdageskrigen i 1967 erobrede Israel blandt andet Vestbredden og Østjerusalem. Israel udråbte senere den samlede by til sit lands hovedstad. Denne status er ikke internationalt anerkendt i FN. Siden har palæstinenserne også ønsket sig Østjerusalem, der rummer mange religiøse steder, som hovedstad i en fremtidig palæstinensisk stat.

4)

USA har traditionelt set forsøgt at mægle i konflikten mellem Israel og Palæstina. I 1995 vedtog Kongressen dog, at den amerikanske ambassade i Israel skulle flyttes fra Tel Aviv til Jerusalem. Alle præsidenter, der har siddet på posten fra 1995 og frem, har dog dispenseret Kongressens beslutning med halvårlige mellemrum.

5)

Både de tidligere præsidenter George W. Bush og Bill Clinton har udtalt, at de ville flytte den amerikanske ambassade til Jerusalem, men har i deres tid som præsident skiftet mening. Den nuværende amerikanske præsident, Donald Trump, sagde allerede i sin valgkamp, at han ville flytte den amerikanske ambassade. Det omsatte han til virkelighed i onsdags, 6. november, da han anerkendte Jerusalem som Israels hovedstad og bebudede en flytning af den amerikanske ambassade fra Tel Aviv hertil.

Kilder: Ritzau, Huffington Post, TV 2

En betændt by-deling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce