Washington D.C. er i dag fyldt med tusindvis af mennesker, der vil bevidne, at Donald John Trump tager sin ed og bliver indsvoret som USA's 45. præsident. Men udover Mike Pence og Donald Trump, som var de navne, der stod på stemmesedlen den 8. nove

1. Seniorrådgiver Jared Kushner

Trump har fundet plads til sin svigersøn ved højbordet. Den 36-årige Jared Kushner er gift med Trumps datter, Ivanka Trump, og er nu blevet betroet en post, hvor han skal rådgive Trump om handelsaftaler med specifikt fokus på Mellemøsten. Jared Kushner er ejendomsmægler i New York og er chef for milliardvirksomheden Kushner Companies, der står bag store boligprojekter. Derudover er han udgiver af avisen The New York Observer, som han opkøbte som 25-årig. I forbindelse med sit nye job hos svigerfar træder han dog tilbage fra begge poster. Trumps valg af sin svigersøn til en politisk post har været debatteret ivrigt i USA, fordi mange mener, at det er i strid med den amerikanske lov, der skal forhindre nepotisme.

Sådan har vi gjort

I arbejdet med denne artikel har vi finkæmmet internettet for de bedste artikler og analyser. Skriftlige kilder: donaldjtrump.com, mic.com, theintercept.com, nytimes.com, wsj.com, huffingtonpost.com, businessinsider.com, jezebel.com, theguardian.com, cbsnews.com, reuters.com, wnd.com, qz.com, time.com, politico.com, wnd.com, usnews.com, chicagotribune.com, cnbc.com, nbcnews.com, bbc.com, npr.org, independent.co.uk, dr.dk, jyllands-posten.dk

2. Personlig rådgiver Kellyanne Conway

Der har sneget sig en enkelt kvinde med i Trumps nærmeste hold, og den 49-årige Kellyanne Conway bliver således den højest rangerede kvinde i Det Hvide Hus. Conway blev i august udnævnt som Trumps kampagneleder og blev i den forbindelse den første kvinde nogensinde til at lede en succesfuld republikansk præsidentkampagne. Inden da støttede hun imidlertid Trumps modstander, den republikanske Ted Cruz. Siden sejren den 8. november har Conway hjulpet Trump med at sammensætte en regering, og skal altså nu være personlig rådgiver for præsidenten.

3. Sikkerhedsrådgiver Michael Flynn

Den 58-årige Michael Flynn er tidligere generalløjtnant i den amerikanske hær, og har været udstationeret i både Irak og Afghanistan. Han har bygget bro mellem de mange amerikanske veteraner og Donald Trump, som ingen militær erfaring har. Flynn blev i 2012 ansat som efterretningschef i Defense Intelligence Agency, som er en amerikansk efterretningsenhed tilknyttet forsvarsministeriet. I 2014, blot to år efter, blev Flynn afskediget på grund af sit syn på islam. Flynn har for eksempel skrevet på det sociale medie Twitter, at det er rationelt at frygte muslimer. Flynn er en mangeårig demokrat, men betegner Donald Trump som en mand, der kæmper imod regeringens bedrag og uærlighed, og det er altså en kamp, Flynn som sikkerhedsrådgiver, nu selv skal være en del af.

4. Personalechef Reince Priebus

Reince Priebus blev i 2011 valgt som formand for Republicans National Comittee, som er hovedbestyrelsen for Det Republikanske Parti. Priebus er blevet udnævnt personalechef, og har dermed en af topposterne. Trump har udtalt, at Bannon og Priebus er ligeværdige partnere og at de, sammen med ham, skal gøre Amerika stort igen. I forbindelse med den lækkede video fra 2005, hvor Trump praler af at chikanere kvinder seksuelt, har Priebus udtalt sig særdeles kritisk om Trump. Priebus har et tæt forhold til Paul Ryan, der er formand for Repræsentanternes Hus i Kongressen. Sandsynligheden for, at Priebus kommer til at bygge bro mellem Trump og Kongressen er derfor stor.

5. Chefstrateg Stephen Bannon

Stephen Bannon er blevet udnævnt som Trumps chefstrateg efter at have været tilknyttet Trumps valgkampagne i de sidste tre måneder op til valgdagen den 8. november. Her anlagde han en helt anderledes taktik end den tidligere kampagneleder, Paul Manafort, der ellers havde forsøgt at tøjle Trump. Bannon opfordrede Trump til at fastholde sin skarpe retorik. Fra 2012-2016 var Bannon formand for Breitbart News. Under Bannons ledelse lænede mediet sig mere og mere mod en alt-right tankegang. Alt-right er en meget løst defineret ideologi, men den identificerer sig med hvid etno-nationalisme, islamofobi, homofobi, antisemitisme og anti-feminisme, og Breitbart bragte blandt andet overskrifter som Prævention gør kvinder uattraktive og skøre og Homoseksuelles rettigheder har gjort os dummere: Det er på tide at komme tilbage i skabet.

  • fyens.dk