Elfenbenskysten indsætter præsident


Elfenbenskysten indsætter præsident

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det sker et halvt år efter et omstridt valg, der udløste omfattende blodsudgydelser i det vestafrikanske land.

Alassane Ouattara er ved en dyster ceremoni blevet indsat som Elfenbenskystens præsident efter det voldelige efterspil efter præsidentvalget i fjor.

- Vi står her over for verden, os selv og vores skæbne. Lad os fejre freden, som er en forudsætning for udvikling, sagde den 69-årige Ouattara ved indsættelsen.

Både FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, og mange afrikanske stats- og regeringschefer overværede ceremonien.

Den finder sted på den dystre baggrund, at 3000 mennesker mistede livet under den politiske vold, der fulgte i kølvandet på præsidentvalget i november i fjor.

Indbyggerne i Elfenbenskysten håber, at dagens begivenheder vil sætte en stopper for et årtis blodsudgydelser og ustabilitet i det en gang så rige land, der er verdens største eksportør af kakao.

Ouattara blev erklæret som vinder af præsidentvalget i november, men den siddende præsident, Laurent Gbagbo, nægtede at træde tilbage.

Han brugte såvel hæren som militsgrupper og lejesoldater fra nabolandet Liberia til at klynge sig til magten i månederne efter valget.

En halv million mennesker blev drevet på flugt af kampene mellem Gbagbos og Ouattaras tilhængere.

Kampvogne bemandet med soldater fra FN's fredsbevarende styrker i Elfenbenskysten var massivt til stede i hovedstaden Yamoussoukro under indsættelsen.

Den tidligere præsident Gbagbo sidder i dag i husarrest, og præsident Ouattara vil have ham retsforfulgt for krænkelser af menneskerettighederne.

Men han ønsker også en sandhedskommission i stil med den, der blev holdt efter afslutningen på det hvide mindretalsstyre i Sydafrika. En sandhedskommission som i Sydafrika skal bidrage til at forsone landet.

Elfenbenskysten indsætter præsident

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce