Eksplosioner i Bagdad dræber 11


Eksplosioner i Bagdad dræber 11

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HÅB TRODS NY Uro: Fredsaftale med oprørslederen Sadr kan måske udvides til andre urocentre

IRAK:Mindst 11 mennesker blev i går dræbt og seks kvæstet i Irak ved to eksplosioner, der tidligt i går rystede Bagdad. Blandt de dræbte var en amerikansk soldat og en irakisk politikvinde.

Øjenvidner fortalte, at raketter forårsagede den første eksplosion nær Iraks olieministerium og en politiskole, mens olieministeriets talsmand sagde, at der var tale om en bilbombe. Han oplyste, at der omkom 17.

Talsmanden citerede ministeriets sikkerhedsfolk, da han forklarede, at det var en sort bil, der eksploderede, mens folk var på vej på arbejde. Det massivt befæstede olieministerium i den nordøstlige del af byen er hyppigt mål for oprørernes morter- og raketangreb.

I hovedstadens centralt beliggende Zayyuna-distrikt eksploderede en anden bombe, som foruden føreren kostede en amerikansk soldat livet, oplyste politiet og militæret.

USA's hær oplyste endvidere, at en marinainfanterist var blevet dræbt i al-Anbarprovinsen, hvilket får antallet af dræbte amerikanske soldater til at stige til 1065 siden invasionen af Irak i marts 2003.

Zarqawi tog ansvaret

Den eftersøgte jordanskfødte terrorleder Abu Mussab al-Zarqawis gruppe Tawhid wal Jihad hævder på en islamisk hjemmeside at stå bag de to angreb.

I et forsøg på at begrænse volden i det urohærgede land vil den irakiske regering give militante shiamuslimer fem dage til at aflevere deres våben efter weekendens fredsaftale, oplyste den nationale sikkerhedsrådgiver, Kassim Daoud, i går.

Han sagde, at den midlertidige regering ville afsætte flere end 500 millioner dollar (over tre milliarder kroner) til genopbygningen af Sadr by, et af Bagdads værste slumkvarterer med 2,5 millioner indbyggere. Gennem det seneste halve års tid er bydelen blevet voldsomt ødelagt af kampe mellem oprørere og amerikanske styrker.

Daoud sagde, at irakisk politi og Nationalgarden ville spille en afgørende rolle i Sadr by, når fredsaftalen træder i kraft i dag. Af hensyn til sikkerheden forbeholdt man sig også retten til at søge hjælp hos den amerikansk ledede multinationale styrke.

Den midlertidige regering i Irak håber, at en aftale med Sadr vil åbne mulighed for lignende aftaler med andre oprørscentre forud for det planlagte valg i januar.

Den shiamuslimske oprørspræst Moqtada al-Sadrs militsfolk har stået bag to større oprør i Irak. Det ene mod amerikanske styrker i april og det andet mod amerikanske og irakiske styrker i august. Siden har amerikanske styrker indledt en massiv offensiv mod Sadr-militsen, der siden april menes at være blevet reduceret fra 10.000 til omkring 2000 mand.

Eksplosioner i Bagdad dræber 11

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce