Eksperter: Afghanistan svigtet ved valg

Afghanske stemmetilforordnede flytter kasser med stemmesedler til et af de mange optællingslokaler i landets hovedstad Kabul. Foto: AHMAD MASOOD/SCANPIx

Eksperter: Afghanistan svigtet ved valg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBUT: Flere eksperter beskylder verdenssamfundet for at have hastet valget i gennem uden tilstrækkelig opbakning. Dansk bistandsdirektør er uenig

AFGHANISTAN: Godt nok stillede Danmark med 30.000 stemmebokse og Canada med 20 millioner stemmesedler, men alt i alt svigtede det internationale samfund i forbindelse med weekendens præsidentvalg i Afghanistan. Det mener en række analytikere, som delvist tilskriver den kaotiske afvikling af valget en manglende opbakning fra verdenssamfundets side.

De siger, at for få økonomiske ressourcer, utilstrækkelig træning af valgtilforordnede samt for få udenlandske valgobservatører og soldater åbnede muligheden for beskyldninger om valgsvindel.

- Det internationale samfund samarbejdede ikke helt, siger Kamal Matinuddin, tidligere pakistansk diplomat og forfatter af flere bøger om Afghanistan, til det franske nyhedsbureau AFP.

Flere observatører

- De stillede ganske vist med stemmebokse og stemmesedler, men det internationale samfund har været forsømmeligt. Der skulle have været flere valgobservatører, der skulle have været mange flere soldater, siger Matinuddin.

- De skulle have sikret, at oppositionen ikke kunne finde en undskyldning for at fordømme valget, så i den henseende kan vi lægge skylden på det internationale samfund, siger han.

Afghanistan-kenderen John Sifton fra den amerikanske menneskeretsgruppe Human Rights Watch mener ligeledes, at det internationale samfund direkte "svigtede" Afghanistan.

Ligeledes til AFP siger han, at omverdenen ikke sendte tilstrækkeligt med observatører til lørdagens valg, lige som hjælpen til træning af valgtilforordnede var "for nødtørftig".

Gorm Pedersen, direktøren for den danske bistandsorganistion DACAAR, som driver vand- og landprojekter i hovedparten af provinserne i Afghanistan, er uenig.

- Det tror da pokker, at verden har problemer med at sende observatører, siger han med henvisning til den forværrede sikkerhedssituation i Afghanistan.

De seneste 12 måneder har den politiske vold i landet kostede op imod 1000 mennesker livet. Som følge af sikkerhedssituationen var der i forbindelse med lørdagens valg kun sendt 230 udenlandske observatører til Afghanistan for at overvåge 5000 valgsteder rundt om i landet.

Verdenssamfundet er blevet kritiseret for at have presset på for at få præsidentvalget i Afghanistan på et tidspunkt, hvor landet ikke var rede til den massive opgave. Dette pres er ikke mindst kommet fra USA, hvor præsident George W. Bush angiveligt har været opsat på at få det afghanske valg i hus inden det amerikanske præsidentvalg i november. Dermed ville han efter planen kunne fremvise en tiltrængt udenrigspolitisk succes.

Arrangeret i en fart

- Det afghanske valg blev helt åbenbart arrangeret i en fart. Det skete indenfor en urealistisk kort tidsramme, hvorfor der blev givet køb mange steder, siger Andrew Wilder fra tænketanken Afghan Research and Evaluation Unit til AFP.

DACAAR's Gorm Pedersen, der har arbejdet med Afghanistan de sidste 30 år og boet i landet de seneste to et halvt år, påpeger imidlertid, at lørdagens præsidentvalg faktisk i løbet af 2004 blev udskudt hele to gange for at imødekomme forskellige behov i forbindelse med dets afvikling.

- Hvis man blev ved med at holde optimale omstændigheder for øje, ville der aldrig have været holdt et valg, siger direktøren for DACAAR, der er et konsortium bestående af Dansk Flygtningehjælp, Mellemfolkeligt Samvirke og ASF Dansk Folkehjælp.

Eksperter: Afghanistan svigtet ved valg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce