Efter grønt nej: Nu skal Merkel ud og levere

Angela Merkel, onsdag formiddag i Berlin.
Foto: Markus Schreiber/AP/POLFOTO

Efter grønt nej: Nu skal Merkel ud og levere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, skal helst lande en aftale med SPD ved torsdagens forhandlinger.

Tysklands kristeligt demokratiske CDU og CSU og forbundskansler Angela Merkel må - efter De Grønnes nej til koalitionsforhandlinger - nu vende tilbage til tredje sonderingsrunde med det socialdemokratiske SPD uden et alternativ i baghånden.

Det er en situation, som Merkel har forberedt sig på, fortæller prorektor ved Københavns Universitet og tysklandsekspert Lykke Friis. Men kansleren er alligevel presset forud for torsdagens afgørende møde med SPD.

- Hun står i den situation, at hun nu skal ud og levere. Det skal hun især, fordi den forhandlingsrunde, der fandt sted i starten af ugen, åbenbart gik meget dårligt.

- Merkel går nu ind i den første del af det hækkeløb, hun befinder sig i, og hun skal helst ikke vælte den første hæk, siger Lykke Friis og henviser til de koalitionsforhandlinger, der venter, når sonderingssnakken er overstået.

Det er primært SPD's nøglekrav om indførelsen af en national mindsteløn, der er en kile mellem de to parter i forhandlingerne.

Og selv om, Merkel nu bliver nødt til at strække sig, vurderer Lykke Friis, at socialdemokraterne også er presset forud for torsdagens sonderingsrunde.

- SPD står med gode kort på hånden, men de står også med det kort, at de ved, at de tyske vælgere vil have en stor koalition. Så der er grænser for, hvor meget de kan presse Merkel. Også fordi deres valgresultat var så dårligt i forhold til hendes.

- De skal dukke op ved forhandlingsbordet og være realistiske, mener Lykke Friis.

Forhandlingerne mellem Merkel og De Grønne, som kansleren tidligere har omtalt "som radikale", endte natten til onsdag uden en aftale.

- For mig er det ikke overraskende, at de sagde "nein danke". Men måden, de gjorde det på, kom bag på mig.

- Det overrasker mig, at der på begge sider af forhandlingsbordet åbenbart havde været så god stemning, at man nu tolker det som et signal til, at et samarbejde kan komme på tale til næste valg, siger Lykke Friis.

Hvis kansleren ikke får socialdemokraterne med i folden, peger alt på nyvalg, da Merkel på forhånd har afvist at danne en mindretalsregering.

Efter grønt nej: Nu skal Merkel ud og levere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce