EU presser på for løsladelse af Timosjenko


EU presser på for løsladelse af Timosjenko

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) betoner, at EU har andre krav til Ukraine end løsladelsen af Timosjenko.

Hvis ikke myndighederne i Ukraine finder en god løsning for den syge, fængslede oppositionsleder Julia Timosjenko, er det utænkeligt, at EU kan underskrive en handels- og associeringsaftale med Ukraine på et topmøde i næste måned.

Det siger ministre fra flere EU-lande forud for mandagens udenrigsministermøde i Luxembourg.

- Det er en sag af stor symbolsk betydning. Og vi forventer, at sagen vedrørende fru Timosjenko bliver løst forinden, siger den tyske udenrigsminister, Guido Westerwelle, der har tilbudt at tage imod Timosjenko til lægebehandling i Tyskland.

Westerwelle vil som flere af de øvrige ministre dog ikke forholde sig til, om det vil være nok til at opfylde EU's betingelser, hvis Timosjenko får lov til at rejse, uden at hun samtidig bliver benådet eller på anden måde får en afklaring på sin domfældelse.

Den danske udenrigsminister, Villy Søvndal (SF), gør det samtidig klart, at sagen om Timosjenko ikke er det eneste, Ukraine skal levere på for at sikre sig den eftertragtede tilnærmelse til EU i forbindelse med topmødet i Vilnius 28.-29. november.

- Nej, det er en enkelt ting, der så er løst. Men det er større krav end det, EU har til fremskridt. Og der er det helt afgørende ikke at lette trykket på Ukraine, men fortsætte trykket til fem minutter i tolv, lige før mødet i Vilnius, siger Søvndal.

Løsladelsen af Timosjenko er indirekte et af de tre krav, EU har stillet for at ville underskrive handels- og associeringsaftalen med Ukraine.

Hvor de første to betingelser omhandler juridiske og politiske reformer - hvilket ifølge flere eksperter er godt på vej - handler den tredje om, at Ukraine skal sætte en stopper for såkaldt "vilkårlig retfærdighed".

Julia Timosjenko stod i 2005 i spidsen for Ukraines orange revolution, og forrige år blev hun idømt syv års fængsel for magtmisbrug i forbindelse med en gasaftale, hun indgik med Rusland i 2009.

Timosjenko og hendes støtter mener, at sagen har handlet om, at hendes gamle rival Janukovitsj vil holde hende ude af politik.

EU presser på for løsladelse af Timosjenko

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce