EU åbner for oliehandel med Syriens opposition


EU åbner for oliehandel med Syriens opposition

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Syriens opposition får en hjælpende hånd fra EU, der åbner for oliehandel. Men ikke for handel med våben.

EU har besluttet at slække på en del af sine sanktioner mod Syrien, så det bliver muligt at eksportere olie fra områder under oppositionens kontrol.

Samtidig får EU-lande lov til at investere i og sælge udstyr til oliebranchen i oppositionens områder.

Formålet er ifølge beslutningen, der er truffet på EU-udenrigsministrenes møde i Luxembourg, at støtte "humanitære formål, at genskabe normalt liv, opretholde et grundlæggende serviceniveau, genopbygning og normal økonomisk aktivitet".

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) sagde forud for beslutningen, at han håber, den vil være med til at sikre, at den sekulære del af oppositionen kommer til at stå stærkere.

- De steder, hvor de har kontrollen, vil de kunne anvende nogle af pengene til service til mennesker i form af sundhedstilbud, i form af infrastruktur eller hvad det måtte være.

- Det vil alt andet lige give oppositionen en større legitimitet, at de er i stand til - i de områder, de behersker - at forsyne folk med basale serviceydelser. siger Søvndal.

Udenrigsministrene skal på deres møde mandag også igen diskutere et britisk-fransk ønske om at slække på våbenembargoen, så det også bliver muligt at levere våben til oprørerne.

Men på det punkt mener den danske udenrigsminister stadig ikke, at det vil være fornuftigt at ændre på EU's totale forbud. Selv om han erkender, at det er et dilemma, når regeringsstyrkerne har nem adgang til våben.

- Vi mener ikke, det er en god idé at begynde at forsyne med våben i området. Vi risikerer, at de falder i forkerte hænder. Og vi risikerer en optrapning militært af konflikten.

- Jeg tror, situationen militært er meget flydende. Der er vel tre områder - nogle kontrolleret af regimet, andre af oppositionen, og så der, hvor konflikten foregår. Så det er rigtig svært at sikre, at våben ender de rigtige steder, siger Søvndal.

Den eksisterende EU-våbenembargo udløber med udgangen af maj. Den kan kun forlænges, hvis samtlige EU-lande er enige.

Hvis ikke Storbritannien og Frankrig får opbakning til en lempelse til fordel for oppositionen, er det muligt, at embargoen helt bortfalder.

EU åbner for oliehandel med Syriens opposition

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce