EU-Kommissionen spår grumme udsigter for europæisk økonomi, der befinder sig midt i en historisk krise. Væksten går i minus, og arbejdsløsheden skyder i vejret.
Klodens største og rigeste økonomi står midt i sin alvorligste nedtur i over 50 år: Bruttonationalproduktet i EU-blokken som helhed skrumper med fire procent alene i år.

Det viser en ny økonomisk prognose fra EU-Kommissionen, som kraftigt nedjusterer sine forventninger til 2009 og 2010.

- Den europæiske økonomi er midt i sin dybeste og mest omfattende recession i efterkrigstiden, konstaterer økonomikommissær Joaquín Almunia, som tilføjer:

- Men de ambitiøse skridt tage af regeringer og centralbanker under disse exceptionelle omstændigheder forventes af sætte en bund under faldet i økonomisk aktivitet dette år og muliggøre fremgang næste år.

EU's samlede bruttonationalprodukt falder med fire procent alene i år, vurderer Kommissionen, som ellers spåede et fald på knap to procent så sent som i januar. I 2010 vil stormstyrken af recessionen tage af og økonomien skrumpe med 0,1 procent.

Samtidig forventes arbejdsløsheden at skyde i vejret fra syv procent af arbejdsstyrken i 2008 til 9,4 procent i år. Og den dystre udvikling fortsætter næste år, hvor arbejdsløsheden rammer 10,9 procent i EU-blokken. Værst ser det ud i Spanien, hvor 20,5 procent vil stå uden job næste år ifølge Kommissionen.