Det er tid til reformer af eurosamarbejdet, understreger Merkel, som kører parløb med Frankrigs præsident.

Krisen i Europa er drevet over, og væksten er en realitet. Mens det går godt, skal der sikres mod kriser og krak.

Meldingen efter EU-topmødet kommer fra Frankrig og Tyskland, som vil sætte skub i arbejdet med at danne en bankunion.

Den gamle motor i EU-samarbejdet kører tilsyneladende som nysmurt, og præsident Emmanuel Macron og kansler Angela Merkel viste med en fælles pressekonference, at de ønsker at gå foran.

FAKTA: Nedslagspunkter i brexitgennembrud

EU27-landene gav fredag grønt lys til, at forhandlingerne om brexit kan gå videre til fase to, der handler om fremtidens forhold.

Det sker en uge efter, at EU-Kommissionen og Storbritannien blev enige om, at der er sket tilstrækkelige fremskridt i første forhandlingsfase.

Her kan du blive klogere på punkter af den omfattende delaftale, og hvilken betydning den kan få.

Aftalen efterlader stadig udeståender, og der er tekniske detaljer, der stadig skal forhandles.

Slutopgørelse:

Parterne er blevet enige om metoden for slutopgørelsen, men beløbet er ikke fastlagt.

Der er mange delelementer, men ifølge EU-Kommissionen bygger den økonomiske del på tre grundelementer.

* Storbritannien skal betale sin del af de forpligtelser, der er indgået i medlemskabet.

* Ingen EU-lande skal betale mere til eller modtage mindre fra EU-budgettet på grund af brexit.

* Briterne skal heller ikke betale mere eller tidligere, end hvis de var blevet i unionen.

Borgernes rettigheder:

* Både EU-borgere, der bor i Storbritannien, og britiske borgere, der bor i EU inden brexit, vil med få undtagelser beholde de rettigheder, de har nu.

* I forhold til borgernes rettigheder skal britiske domstole "tage hensyn" til EU-Domstolens retspraksis.

* I de første otte år, vil britiske domstole kunne forelægge spørgsmål for EU-Domstolen på områder, hvor der ikke allerede er retspraksis.

* EU havde håbet på, at det kunne være på ubestemt tid, mens briterne havde set, at EU-Domstolens rolle ophørte ved exit.

Den irske ø:

* Parterne har forpligtet sig på at undgå en såkaldt hård grænse med mellem det britiske Nordirland og Republikken Irland.

* Briterne fastholder, at der kan findes konkrete løsninger som del af forhandlingerne om fremtidige forhold.

* Hvis ikke der kan findes løsninger i forhandlingerne om fremtiden, har Storbritannien forpligtet sig på at fremlægge konkrete løsningsforslag.

* Der kan åbnes for, at særlige forhold kan gælde Nordirland, der kan justere sig i forhold til dele som EU's indre marked og toldregler.

* For EU er det vigtigt, at briterne har påtaget sig ansvaret for at beskytte langfredagsaftalen, som sluttede årtiers konflikt i Nordirland.

Kilder: EU-kilder, Ritzau, EU-Kommissionen, Financial Times, BBC.

- Hvis Tyskland og Frankrig ikke har en fælles holdning, så kan vi heller ikke blive enige med de andre, konstaterer Macron.

Bankunionen, som efter EU-Kommissionens plan skal være færdig inden udgangen af 2018, skal polstre EU mod kriser i fremtiden.

Spørgsmålet er så, om Merkel kan samle opbakning hjemme i Tyskland, hvor nogle frygter at komme til at betale for dårlig økonomisk styring i blandt andet italienske banker.

Derfor går EU-præsident Donald Tusk og EU-Kommissionen efter en gradvis indfasning af den indskudsgaranti, som har været en knude i processen.

Angela Merkel har "talt med den franske præsident" om, at Tyskland og Frankrig i marts næste år vil præsentere en fælles plan for reformen af eurosamarbejdet.

De to landes finansministre skal arbejde videre på en masterplan.

Macron lægger op til, at eurolandene allerede i juni 2018 skal være enige om reformerne.

Han anerkender, at Merkel i øjeblikket ikke kan forpligte sig på vegne af en regering, da forhandlinger efter valget til Forbundsdagen i september endnu ikke er faldet på plads.

- Vi skal have et stærkt Tyskland for at kunne komme videre. Jeg er sikker på, at hun finder en god aftale, siger Macron.

Den tyske forbundskansler understreger, at hun er klar til at kæmpe for det fælles projekt.

- Er der konvergens? Jeg kan i hvert fald sige, at jeg ønsker det. Hvor der er vilje, er der vej. Vi finder en fælles løsning, for Europa har brug for det, siger Merkel.

I forlængelse af pressemødet med Merkel og Macron siger Tusk, at eurozonens finansministre i det kommende halve år skal "fokusere på de emner, hvor der er størst enighed".

- For at fuldende bankunionen må vi tage det skridt for skridt, siger Tusk.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde ved ankomsten til topmødet fredag, at han hælder mod, at bankunionen er en god idé for Danmark.

Danmark er ikke med i eurozonen. Men Danmark kan vælge at tilslutte sig bankunionen.