Domstol kritiserer Rusland for undersøgelse af massakre


Domstol kritiserer Rusland for undersøgelse af massakre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rusland levede ikke op til dets forpligtelser, siger menneskerettighedsdomstol i Strasbourg.

Rusland levede ikke op til sine forpligtelser i en undersøgelse af Katynmassakren, hvor omkring 20.000 polske officerer blev henrettet af russerne i 1940.

Sådan lyder afgørelsen fra Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg mandag.

- Rusland levede ikke op til sine forpligtelser i henhold til Den Europæiske Konvention om Menneskerettigheder i undersøgelsen af massakren, siger dommerne ved domstolen efter at efterladte til ofrene havde rejst sag mod Rusland i Strasbourg.

Domstolen siger, at Moskva aldrig har forklaret, hvorfor arkiverne om massakren holdes hemmelige.

Det er 15 slægtninge til ofre i massakren, der har bragt sagen for domstolen i Strasbourg. De anklager Rusland for at have forsømt at udføre en tilbundsgående og dækkende undersøgelse.

De siger, at Moskva med fuldt overlæg har forhindret dem i at få afdækket sandheden om massakren.

Polen har gentagne gange krævet, at Rusland åbner alle dets dokumenter og arkiver om Katyn massakren i 1940 på omkring 20.000 polske krigsfanger.

Moskva indstillede en undersøgelse af massakren i 2004, og arkiverne om den er forblevet hemmelige. Ingen er blevet dømt i forbindelse med massakren, og russerne siger, at de ansvarlige nu er døde.

Det var den sovjetiske diktator Josef Stalin, som gav ordren til at myrde de polske officerer i Katyn-skoven i 1940. Det sagde det russiske parlament i 2010 en sjælden fordømmelse af Stalin.

Det tidligere sovjetregime gav Nazityskland skylden for drabene, og det var først i 1990 at en daværende sovjetiske præsident Mikhail Gorbatjov erkendte et sovjetisk medansvar.

Den tidligere polske præsident, Lech Kaczynski, og flere end 90 ledende polakker mistede livet, da deres fly styrtede ned ved Smolensk den 10 april. Delegationen var på vej til en mindehøjtidelighed i Katyn-skoven for de omkring 20.0000 ofre.

Stalins hensigt var formentlig at udrydde det polske officerskorps og den polske intelligentsia for at svække et fremtidigt Polen.

Domstol kritiserer Rusland for undersøgelse af massakre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce