Domstol giver tyrkisk medie adgang til neonazi-retssag


Domstol giver tyrkisk medie adgang til neonazi-retssag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Otte tyrkere menes at være ofre for nynazistisk gruppe, men tyrkiske journalister kunne ikke få plads i retten

Tysklands forfatningsdomstol i Karlsruhe har afgjort, at en domstol i München skal reservere pladser til udenlandske pressefolk under retssagen mod en nynazistisk kvinde, der er tiltalt for at have medvirket til at begå en række racistiske drab.

I kendelsen lyder det, at domstolen skal reservere "et passende antal pladser til repræsentanter fra udenlandske medier med særlig forbindelse til den tiltaltes ofre".

Den tyrkiske avis Sabah gik rettens vej, da det blev klart, at domstolen i München ikke kunne garantere en eneste plads til tyrkiske journalister.

Otte af ofrene var tyrkere, og nyheden om at der ikke var afsat pladser til udenlandske medier skabte stærke reaktioner og vrede i den tyrkiske hovedstad, Ankara.

De tyske myndigheder er allerede blevet kritiseret for mangelfuld efterforskning i sagen og for alt for længe at overse muligheden for, at drabene kunne være racistisk motiveret.

- Jeg er meget lettet over kendelsen fra Karlsruhe, siger den tyske udenrigsminister Guido Westerwelle.

Domstolen i München er blevet kritiseret for at have vist stor ufølsomhed, idet den havde fordelt de 50 pressepladser efter først-til-mølle-princippet, og ingen af pladserne var gået til tyrkiske journalister.

Den nynazistiske terrorcelle Nationalsocialistisk Undergrund (NSU), som kvinden tilhører, anklages også for at have dræbt en græker og en tysk politikvinde.

Den 38-årige Beate Zschäpe blev anholdt efter at have sat ild til gruppens skjul i den østtyske by Zwickau og er øjensynligt det eneste overlevende medlem af terrorcellen.

Fire tyske efterretningschefer er trådt tilbage, efter at det er kommet frem, at NSU i næsten 14 år formåede at skjule sig, mens de begik drab, bankrøverier og bombeangreb.

Som medstifter af NSU er Zschäpe nu tiltalt for meddelagtighed i drabene.

Rigsadvokaten har desuden besluttet, at retssagen mod Zschäpe og fire mistænkte terrorhjælpere skal foregå ved en særlig statssikkerhedsdomstol i München.

Retssagen starter 17. april.

Domstol giver tyrkisk medie adgang til neonazi-retssag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce