Den islandske vulkan er faldet til ro


Den islandske vulkan er faldet til ro

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udbruddet i den islandske vulkan Grimsvötn er stilnet af, men islandsk geolog vil ikke erklære det ovre endnu

Aktiviteten i den islandske vulkan Grimsvötn under gletsjeren Vatnajökull er stilnet så meget af, at det er sandsynligt, at det enten er ovre eller slutter meget snart.

Men intet er sikkert, siger professor i geologi Magnus Tummi Gudmandsson fra Islands Universitet.

- Der er ingen aktivitet lige nu, og hvis den tendens fortsætter, så er der stor sandsynlighed for, at det er slut, siger Magnus Tummi til Ritzau.

- Hvis det fortsætter, så vil udbruddet være begrænset. Der kommer ikke mere magma op i luften, fortsætter han.

Den islandske professor og vulkanekspert har for første gang ved midnatstid, natten til onsdag været ude med et lille fly for at tage vulkanen i øjesyn.

På det tidspunkt var der stadig en del vulkansk aktivitet, som imidlertid er aftaget i løbet af natten.

- Der vil blive flere flyvninger ud til Grimsvötn i løbet af dagen. Det er vigtigt for os at få hentet og sikret de askeprøver, vi skal bruge for at analysere det noget atypiske og meget kraftige udbrud, siger Magnus Tummi.

Han tilføjer, at udbruddet i Grimsvötn i intensitet kan sammenlignes med det forventede voldsomme udbrud i vulkanen Katla under gletsjeren Myrdalsjökull.

Udbruddet i Grimsvötn betegnes som 10 gange så kraftigt som sidste års udbrud i Eyjafjallajökull, der ellers var voldsomt nok til at lamme hele den europæiske flytrafik i næsten en uge.

At aktiviteten i Grimsvötn nu er kraftigt reduceret, er dog ikke ensbetydende med, at ulemperne er overstået.

Meget af den aske, der fortsat griber forstyrrende ind i den europæiske flytrafik - særligt i Nordtyskland - stammer fra udbruddets første døgn.

Vulkanen Grimsvötn gik i udbrud lørdag aften, og i løbet af kort tid var et areal på over 5000 kvadratkilometer i det sydlige Island dækket af et askelag på mellem en og fem centimeters tykkelse.

Den islandske vulkan er faldet til ro

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce