Den amerikanske superhelt


Den amerikanske superhelt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flyet lander på hangaren, og præsidenten træder langsomt ud iført uniform. Med en beslutsom mine marcherer han hen til podiet, træder op på det og siger de magiske ord.

- The war is over

Krigen er forbi.

Scenen er taget fra det virkelige liv, fra dengang præsident Bush erklærede krigen i Irak for overstået.

Men den ligner i høj grad en scene i den amerikanske actionfilm Independence Day, hvor præsidenten fører an i kampen mod onde væsener fra det ydre rum.

Tæt på virkeligheden

Faktisk kommer virkelighedens scene så tæt på filmens, at det ikke kan være en tilfældighed, mener DR's USA-ekspert Frank Esmann, der har undersøgt amerikanske filmheltes indflydelse på præsidentrollen. Han har netop været i USA, hvor han blandt andet har talt med den amerikanske professor John Shelton Lawrence, der står bag bogen "The Myth of the American Superhero."

- Taleskriverne er utroligt vigtige i præsidentkampagnen, og de er meget bevidste om, at præsidenten skal fremstå som en superhelt. Det er faktisk filmmanuskripter, de skriver, sagde Frank Esmann i går i en debat på Syddansk Universitet om det amerikanske valg.

John Kerrys fortid som Vietnamsoldat bliver også brugt til at danne et billede af en vaskeægte amerikansk actionhelt.

- Jeg vil forfølge terroristerne og dræbe dem, sagde Kerry blandt andet under en af tv-debatterne på ægte Rambo-manér.

- Amerikanerne vil have en stærk leder, der er handlekraftig, og det ved mændene bag kandidaterne. Derfor prøver de at få deres kandidater til at fremstå som gode superhelte på jagt mod det onde, siger Frank Esmann.

På lørdag viser DR 2 en udsendelse om superheltsfænomenet.

Den amerikanske superhelt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce